REAGIRANJA

Općinsko vijeće i rudnik "Banovići" oštro reagirali na saopćenje SDA

Tvrde da su iznesene netačne informacije

Nermin Delagić, Fadil Novalić i Munever Čergić. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

11.10.2019

Općinsko vijeće Banovići i RMU "Banovići" reagirali su povodom saopćenja Kluba federalnih zastupnika SDA u kojem su naveli kako su "nedopustivi pritisci na premijera Fadila Novalića iz Banovića, a u vezi RMU Banovići". 

U reakciji Vijeća i rudnika se ističe kako je u saopćenju SDA navedeno niz netačnih tvrdnji i informacija. 

Općinsko vijeće Banovići saopćilo je kako i dalje stoji iza svojih zaključaka, usvojenih na vandrednoj sjednici, 7. oktobra, te navode kako je "žalosna činjenica da federalni zastupnici navedenog Kluba, nisu prije sjednice, ili barem u toku iste, iščitali dostavljeni materijal, jer da jesu ne bi im se desio ovakav propust, da u javnom saopćenju iznose navode koji su u suprotnosti sa programom koji su Vlada FBiH i premijer Novalić predložili na usvajanje Federalnon parlamentu". 

- Još pogubnija je činjenica da Klub federalnih zastupnika SDA brani svog premijera i ubjeđuje javnost da Premijer neće otpustiti rudare kad je u saopćenju jasno priznao da nije dao saglasnost na prijem 11 radnika - navode iz OV Banovići. 

Istovremeno iz RMU "Banovići" navode kako je Vlada FBiH donijela odluku o prestruktuiranju elektroenergetskog sektora FBiH, koja je skinuta sa dnevnog reda sjednice Parlamenta BiH, a u kojoj jasno stoji da će pored sedam rudnika FBiH, koji su već u Koncernu, biti i rudnik "Banovići" kao preduzeće sa većinskim državnim kapitalom. 

Ističu i kako su radnici s pravom uplašeni jer je samim ulaskom u Koncern JP "Elektroprivreda BiH" smanjenje broja radnika neminovno, što se desilo i sa rudnicima koji su u Koncern pristupili 2009. godine. 

- Kada je u pitanju saglasnost Vlade FBiH za prijem u radni odnos 141 radnika, nagalašavamo da su to radnici koji su već radili u rudniku "Banovići", Ugovorom na određeno vrijeme. Također, smatramo da smo oštećeni jer saglasnost za prijem nije dobilo 11 radnika koji su itekako potrebni ovom Društvu - navedeno je, pored ostalog u saopćenju rudnika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.