TRESKAVICA

Položeno cvijeće i proučen Jasin na mjestu pogibije osmorice policajaca

Od agresorske granate stradali su Selim Tufo, Atif Tufo, Amir Agić, Erik Tiro, Edin Hajro, Rusmir Nikšić, Šaban Muhibić i Šemsudin Čilaš

Porodica na spomen-obilježju uči Fatihu. Općina Hadžići

Z. Karić

11.10.2019

Posljednjeg dana agresije na Bosnu i Hercegovinu, 11. avgusta 1995. godine, kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, na Treskavici su od agresorske granate stradala osmorica pripadnika MUP-a RBiH, i to: Selim Tufo, Atif Tufo, Amir Agić, Erik Tiro, Edin Hajro, Rusmir Nikšić, Šaban Muhibić i Šemsudin Čilaš.

Povodom toga danas je na platou Godinjskih brda - Trnovo na spomen-obilježju položeno cvijeće i proučen Jasin. Cvijeće su položile delegacije općine Hadžići, Koordinacije boračkih udruženja Hadžići Kantona Sarajevo te saborci i porodice poginulih policajaca.

Prisutnima se obratio i načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović, učesnik tih oktobarskih događaja na Treskavici 1995. godine.

- I ja sam jedan od onih koji su tu taj dan bili. Znamo kako se to odigravalo. To je bio jedan užasno težak dan kada se 90 posto njihove vatrene moći okrenulo i koncentriralo na brdo Hum. Nismo u prvi mah znali ko je tu, ali smo između sebe govorili: „Daj Bože da tu iko živ ostane.“ To je izgledalo toliko strašno. Navečer smo saznali da su osmorica naše braće i još četvorica njih iz Kiseljaka i Kreševa poginula na tom položaju – rekao je Ejubović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.