KUPRES

HDZ BiH: Iduće sedmice počinje pregovarački proces o izmjenama Izbornog zakona

Raspravljano o političkoj situaciji, strateškim ciljevima te stanju i poziciji Hrvata

HDZ BiH u Kupresu. HDZ BiH

Sl. M. / Avaz.ba

11.10.2019

Klauzura Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine održana je danas na Kupresu. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović predstavio je ukratko aktuelnu političku situaciju te naglasio trenutnu poziciju Hrvata u Bosni i Hercegovini. 

Okupljeni dužnosnici sa svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti: državne i entitetskih, kantonalnih i lokalnih nivoa razgovarali su o političkoj situaciji, strateškim ciljevima, te stanju i poziciji Hrvata u Bosni i Hercegovini. Osim osvrta, dužnosnici su se kroz raspravu dotakli svih područja djelovanja, kao i planova angažmana za predstojeće razdoblje.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, naglašeno je kako će osnova djelovanja biti prema presudama Ustavnog suda BiH, uz tehnička pitanja koja će biti dio opće rasprave. Naglašeno je kako se već iduće sedmice mora otvoriti pregovarački proces, a HDZ BiH će biti inicijator za razgovor oko izmjena Izbornog zakona.

Ne trebaju nam nametnute odluke i rješenja, mi u BiH moramo osmisliti kako provesti cijeli proces u naredna dva ili tri mjeseca i doći do konačnog dogovora, poručeno je.

Također, na klauzuri je raspravljano o Komunikacijskoj strategiji HDZ-a BiH, gdje su svi prisutni u međusobnom razgovoru i razgovoru s vodećim stručnjacima dali vlastiti doprinos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.