SARAJEVO

Počeo simpozij ''Život i djelo akademika Filipovića''

Bit će promovirana i monografija u kojoj akademici, profesori, naučnici pišu o impresivnom primjeru jednog od naših najvećih naučnika

Piše: S. Mujić

12.10.2019

Brojni gosti na simpoziju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Simpozij „Život i djelo akademika Muhameda Filipovića“, a povodom 90. godine rođenja jednog od najvećih naučnika naše zemlje, počeo je jutros u Sarajevu.

- Ja sam dokaz da treba nastojati i ne obazirati se ni na što, vršiti svoju funkciju u društvu, raditi, stvarati, pisati, proizvoditi, učiti ljude i učiti od ljudi. To je ono što je neophodno da bi se živjelo, da bi se živio život dostojan čovjeka. To se pokazuje na meni, mogu reći da 80 godina drugujem s knjigom iz koje se da nešto naučiti o životu i čovjeku - kazao nam je akademik Filipović. 

O akademiku Filipoviću govorit će rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj, akademici Asim Kurjak, Mehmed A. Akšamija, Muamer Zukorlić, Miro Jakovljević, Galib Šljivo, Refik Šećibović, Enver Halilović, Abulah Sidran i Ferid Muhić te predavači iz Kluba mladih znanstvenika pri BANU Selma Porović, Jahja Fehratović i Aida Kulo.

- Mi danas obilježavamo 90 godina života i 70 godina rada akademika Filipovića, koji je svoj profesionalni vijek proveo na UNSA-i. Njegova uloga u bh. društvu je višefunkcionalna, a ono što ja kao rektor mogu kazati jeste da nam je čast da je doživio sa svojih 90 godina, doživio 70. godišnjicu svog univerziteta, čije je uspravljanje od formiranja do danas pratio. On je dao veliki doprinos bh. društvu na polju nauke, kao čovjek koji je izveo 34 doktoranta, neko ko je napisao više od 40 knjiga i u svim sferama društva bio prisutan svojim aktivizmom. Mislim da mi kao Univerzitet imamo moralnu obavezu da ovakvim ličnostima koje su obilježile jedno stoljeće posvetimo značajnu pažnju za života - kazao je rektor Škrijelj. 

Na simpoziju će biti promovirana i monografija u kojoj akademici, profesori, naučnici pišu o impresivnom primjeru akademika Filipovića. 

Organizatori simpozija su Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) te Univerzitet u Sarajevu.

Bit će ovo prilika da se predstavi i djelo “Roman jedne biografije” akademika Filipovića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.