REAKCIJE

Handke bh. javnosti nije poznat kao pisac, već više kao skandal – majstor

Austrijanac je negator genocida u Srebrenici i veliki poštovalac Slobodana Miloševića

Pašović, Handke i Mustafić. Avaz

Piše: A. Ho. / Avaz.ba

12.10.2019

Nakon što je švedska Akademija nauka Nobelovu nagradu za književnost dodijelila austrijskom piscu Peteru Handkeu, uslijedile su oštre i žestoke reakcije intelektualaca i pisaca iz cijelog svijeta, zbog, kako je rečeno, ove sramne odluke.

Handke bh. javnosti nije poznat kao pisac, već više kao skandal – majstor, koji je govorom mržnje u bezbroj prilika negirao genocid u Srebrenici, te odavao priznanja i komplimente ratnom zločincu Slobodanu Miloševiću.

Inače, Handke je Miloševića 2004. posjetio u Haškom zatvoru, a potom se dvije godine kasnije pojavio u Požarevcu da mu oda i posljednju počast.

Bh. režiser Mustafić ističe da za umjetnika nema opravdanja.


Prava strana

Za mene je djelo neodvojivo od autora, pa ovu odluku Nobelovog komiteta smatram sramnom. Handke je bio nedvojbeni apologeta Miloševićevog režima koji je uzrokovao smrt i progon desetina hiljada ljudi. Umjetnik mora identifikovati zlo i biti na pravoj strani historije. Handke nije taj čovjek – rekao nam je bh. reditelj Dino Mustafić. 

Teatarski režiser Haris Pašović smatra da je jučer Kraljevska akademija poslala vrlo jasnu poruku.

- To nije omaška Švedske kraljevske akademije, to je vrlo jasna antimuslimanska poruka, to je institucionalna islamofobija i rasizam. Ne radi se ni o kakvoj slučajnosti već o vrlo namjernoj poruci - kazao je Pašović.


Ponizili sebe

Na pitanje koliko ovakva odluka ponižava i vrijeđa žrtve agresije na BiH Pašović je reagirao veoma emotivno. 

- Što se mene tiče ne ponižava nimalo, oni su ponizili sebe. Švedska kraljevska akademija koja grca u skandalima ovim činom sebe je dokrajčila, diskvalifikovala iz bilo kakvog ozbiljnog razgovora - Pašović.

Handkeovim izborom potpuno je u sjenu pala i poljska književnica Olga Tokarčuk, kojoj je Komitet također dodijelio nagradu.

Prošle godine skandal zbog korupcije

Nobelova nagrada za književnost prošle godine nije bila dodijeljena zbog krize u Švedskoj akademiji. Pozadina ove odluke je skandal oko korupcije i seksualnog uznemiravanja zbog čega je više članova žirija prestalo sa radom. Time je žiri izgubio kvorum neophodan za donošenje odluke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.