PROČITANI ZA DESET SEKUNDI

Biografije parlamentaraca: Radno iskustvo 16 godina, mjesto rođenja nepopunjeno, a po zanimanju delegat

Iz biografija nekih parlamentaraca moglo bi se zaključiti i da su više vremena proveli u vlasti nego na nekom drugom radnom mjestu

Šturim podacima predstavljeni javnosti. Arhiv

Piše: M. Rener-Smajović / Avaz.ba

13.10.2019

Za čitanje jedne biografije poslanika ili delegata Federalnog parlamenta nije potrebno više od deset sekundi. Toliko su se potrudili da se predstave građanima.

Njihove biografije  postavljene su na web-stranicama Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH. Pisane su šablonski, kroz nekoliko stavki. Takav format su odredili u Parlamentu i za njega nisu krivi parlamentarci. Ipak, neki se nisu potrudili da ispune ni ono što je od njih traženo.

Od 153 člana Parlamenta, za njih 76 su navedeni osnovni podaci i mahom je riječ o delegatima Doma naroda. To znači da o pola parlamentaraca nije napisano ni slovo.

Titula i zanimanje

A šta nam govore dostupne biografije?

Čitanjem jedne po jedne vidljivo je da dosta zastupnika nije navelo gdje je rođeno niti su naveli zanimanje. Neki drugi su pod zanimanjem navodili titulu koju imaju.

Tako je, naprimjer, zastupnik Adnan Efendić po zanimanju doktor nauka, dok kod Asima Kambera pod stavkom zanimanje i stavkom završena škola/stručno zvanje stoji samo VSS.

Interesantno je i ono što su neki od delegata pisali o svom radnom iskustvu. Iz biografija nekih parlamentaraca moglo bi se zaključiti i da su više vremena proveli u vlasti nego na nekom drugom radnom mjestu.

Tako delegat Senad Čeljo pod stavkom radno iskustvo navodi „16 godina i pet mjeseci“, a delegat Velemir Tanović 16 godina. Gdje i kada, ostalo je nenapisano. Slađan Ilić napisao je samo da ima radno iskustvo u javnom i privatnom sektoru.

Za delegatkinju Alisu Hajdarović piše samo da je zaposlena 20 godina u Kantonalnom odboru SDA HNK. Damir Džeba pod radnim iskustvom navodi rad u HDZ-u BiH Mostar, da je bio savjetnik predsjednika FBiH te predsjednik Kluba poslanika hrvatskog naroda u Skupštini HNK. Tomislav Martinović ima radno iskustvo kao ministar u Vladi HNK, poslanik u Skupštini HNK, delegat u Domu naroda, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH.

Sekretar stranke jedino iskustvo

Edim Fejzić, prema biografiji dostupnoj na web-stranici Parlamenta, po zanimanju je penzioner, a pod radnim iskustvom navedeno je tek da je delegat u Domu naroda. Ilija Ilić  kao zanimanje navodi, pak, da je delegat u Parlamentu FBiH.

Kao jedino radno iskustvo Sejada Tatarina navedeno je da je bio generalni sekretar stranke Radom za boljitak. Daliborka Milović je četvrti mandat u vlasti, što će po isteku ovog mandata biti 16 godina, dok je tek šest godina provela u firmi „Metalac“ Višegrad.

Iz Stručne službe: Neko nije ništa popunio, neko nešto

Iz Stručne službe Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kazali su da zastupnici sami popune zastupnički karton, iz kojeg, onda, služba povadi podatke potrebne za biografiju postavljenu na web-stranici.

- Neko nije ništa popunio, neko nešto – dodaju u službi.

I u Domu naroda su rekli da delegati sami popunjavaju listu s biografskim podacima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.