STAVOVI

Zukorlić: Izbor ostvario puni legalitet i legitimitet, no cjelokupna atmosfera bila je malo čudna

Zahvalio je svima koji su glasali za njega, dodavši da su imali "stepen više odvažnosti, možda i slobode''

Husein ef. Kavazović i Muamer ef. Zukorlić. M. Tabaković

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

12.10.2019

Efendija Muamer Zukorlić čestitao je reisu Huseinu ef. Kavazoviću na novom izboru za reisu-l-ulemu te je izrazio zadovoljstvo što je cjelokupni proces izbora prošao u najboljem redu.

- I ovim rezultatom imamo pobjedu Islamske zajednice - dodao je Zukorlić.

Kazao je da su oni bili dva kandidata, ali jedna strana. Istakao je da su bila dva kandidata s dva autentična programa, koji su se razlikovali, ali ne po putu Islamske zajednice, već po dinamici.

- Ja smatram da Zajednica ima dobar pravac, ali se treba kretati dinamičnije - dodao je Zukorlić.

Istakao je da je svoje ciljeve ostvario, u značajnoj mjeri uspio formulirati jedan koncept i sve to predstaviti, te da je to koncept koji ne predstavlja drugu frakciju, već drugačiji pogled. Dodao je da taj koncept i sebe stavlja na raspolaganje reisu. 

Zahvalio je svima koji su glasali za njega, dodavši da su imali "stepen više odvažnosti, možda i slobode". 

Zukorlić je kazao da je izbor ostvario puni legalitet, ali i legitimitet, ali je rekao i da je cjelokupna atmosfera bila malo čudna, spomenuvši i prisustvo u medijima.

- Vjerujem da će izabrani reisu-l-ulema mnogo toga uzeti iz mog programa. Ovo je pobjeda Islamske zajednice. Nastavljamo zajedno - poručio je Zukorlić. 

Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH i predsjednik Komisije za izbor reisu-l-uleme, kandidatima je čestitao na visokom, dostojanstvenom nivou koji su imali tokom kampanje.

- Predstavljanje programa bilo je u skladu s visokim standardima, kako i priliči Islamskoj zajednici. Zahvaljujem i kandidatima koji su odustali. Islamska zajednica je ovim izborom pokazala visok nivo demokratičnosti - istakao je Softić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.