SVEČANOST

Akademska zajednica Bosne i Hercegovine poklonila se velikom misliocu Muhamedu Filipoviću

Zbornik radova koji je danas promoviran svjedoči i o sedam decenija rada i razvoja UNSA-e

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

12.10.2019

Simpozij "Život i djelo akademika Muhameda Filipovića“ - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Akademska i kulturna zajednica Bosne i Hercegovine poklonila se dragocjenom primjeru autentičnog bosanskohercegovačkog naučnog lidera i savremenog mislioca - akademiku Muhamedu Filipoviću. Povodom 90. godišnjice rođenja i 70 godina njegovog rada, Univerzitet u Sarajevu (UNSA) i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) upriličili su danas u Sarajevu simpozij "Život i djelo akademika Muhameda Filipovića“.

Bila je to prilika da se oda priznanje postignućima uvaženog bh. mislioca te promovira monografija posvećena njegovom životu. 

- Identitet akademika Filipovića je, uz pojedinačna zamagljivanja i osporavanja, kao i stereotipna iskrivljivanja, neupitna intelektualna činjenica. Potvrđujući bosanski identitet kao autentičnu i autohtonu zasebnost u svom stoljetnom kontinuitetu u većoj ili manjoj mjeri, njegovo izrastanje temelji se na snažnom utjecaju bosanskog duha, odnosno kulturom doživljavanja koja se iskazuje u mentalitetu i ljudskoj prirodi po mjeri čovjeka Bosne – rekao je akademik Mehmed Akšamija, jedan od urednika monografije.

Jedan od neupitnih bosanskih intelektualnih brižnika, kako su akademika Filipovića oslovili na simpoziju, autor je i koautor više od 50 monografija, 160 članaka u naučnim časopisima, ali i velikog broja drugih oblika radova i različitih publikacija.

Govoreći o Muhamedu Filipoviću, akademik Asim Kurjak istakao je kako je on uprkos svom stvaralačkom opusu, ostao skroman, što je, kako je istaknuto, još jedna odlika velikana.

- Skromnost je jedna od bitnih kvaliteta pravog lidera. Uzmite primjer našeg slavljenika. On će vas u svakom razgovoru obogatiti novim saznanjima. A skroman je i nepristrasan – rekao je Kurjak.

Kurjakove riječi potvrdilo je i iskustvo zagrebačkog akademika Mire Jakovljevića, koji je danas, kako kaže, upoznao „velikog čovjeka“.

- Danas sam imao šansu da osobno upoznam akademika Filipovića i vidim koliko je on veliki čovjek i nešto sam odmah i naučio od njega. Rekao je nešto što mi se utisnulo duboko: „Život nam je dat da ga opravdamo.“ Ja bih samo dodao da ga opravdamo živeći ga s ljubavlju – kazao je Jakovljević. 

Mladi član BANU-a, prof. dr. Jahja Ferhatović istakao je kako akademik Filipović predstavlja jednu od rijetkih konstanti bošnjačkih inteligencija koje su svojim predanim radom obilježile jedno vrijeme.

- Grandiozan opus delegira ovog mislioca kao najreferentnijeg autora za mnoge oblasti savremene nauke sa zaslužnim respektima i u međunarodnim okvirima i svjetskoj naučnoj zajednici. Uvidom u sve regionalne nacionalne baze podataka, kao i citiranost u međunarodnim omjerima dolazimo do saznanja da akademik Filipović skoro nema konkurencije među domaćim autorima, a pogotovo ne među bošnjačkim intelektualcima 20. i 21. stoljeća – rekao je Ferhatović.

Zbornik radova koji je danas promoviran, osim o liku i djelu Muhameda Filipovića, svjedoči i o sedam decenija rada i razvoja UNSA-e, rekao je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta.

- Univerzitet u Sarajevu je ponosan na bogatstvo životnog i naučnog postignuća neprikosnovenog učitelja Bosne i Hercegovine i bosanskog duha. Impresivni društveni i akademski rezultati njegovog djelovanja, ali i osebujni metod njegovog društvenog i naučnog angažmana poslužit će kao putokaz sadašnjim i budućim generacijama naučnika kojima predajemo Univerzitet u Sarajevu u budućnosti – rekao je Škrijelj.

Trosatni simpozij budno je ispratio i sam akademik Filipović, navodeći kako je on sam dokaz da treba vršiti funkciju ne obazirući se ni na što. 

- Ja sam dokaz da treba nastojati i ne obazirati se ni na što, vršiti svoju funkciju u društvu, raditi, stvarati, pisati, proizvoditi, učiti ljude i učiti od ljudi. To je ono što je neophodno da bi se živjelo, da bi se živio život dostojan čovjeka. To se pokazuje na meni, mogu reći da 80 godina drugujem s knjigom iz koje se da nešto naučiti o životu i čovjeku - kazao nam je akademik Filipović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.