UPALITI ALARM

Čavka: Snažniji dijalog za bolju budućnost naše djece

Zastrašujuća vijest skoro prošla nezapaženo u bosanskohercegovačkoj javnosti

Admir Čavka. Avaz

Avaz.ba

13.10.2019

Evropska komisija objavila je dokument „Scenariji demografskog i ljudskog kapitala za 21. stoljeće“. Iz tog dokumenta se jasno vidi da svi narodi u Bosni i Hercegovini brzo, ali sigurno nestaju. Ako ne dođe do dijaloga između Bošnjaka i Srba, plašim se da će se prognoze Evropske komisije brzo ostvariti. 

Ovo je danas istakao potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka. On je dodao da dokument Evropske komisije predstavlja zastrašujuću vijest koja je skoro prošla nezapaženo u bosanskohercegovačkoj javnosti. Čavka smatra da je ova vijest morala upaliti sve moguće alarme u BiH.

- Broj stanovnika u BiH će se uskoro prepoloviti, a većinu stanovništva činit će starci. Postajemo kolektivni starački dom. Do 2060. godine ukupni broj stanovnika će biti 1,7 miliona. Broj osoba starijih od 65 godina će se povećati sa 15,7 iz 2015. godine na 45,1 posto. Broj mladih do 20 godina smanjit će se sa 21,1 na 13,4 posto - istakao je Čavka.

I dok i država i građani nestaju, vlasti se, dodaje on, bave konstitutivnim narodima, otcjepljenjima, ujedinjenjima i ostalim istrošenim frazama koje se više od 20 godina vrte ukrug.

- To je kvadratura kruga. Nerješiv problem. Rezultati tih politika su, između ostalog, odlazak 300.000 mladih, broj povratnika u manji bh. entitet se prepolovio i ono što je svima jasno jeste da postajemo država bez budućnosti. Stoga je nužno da što prije dođe do kvalitetnog i strateškog dijaloga Srba i Bošnjaka uz uvažavanje drugih naroda - kaže Čavka.

Nesporno je, smatra, da je uređen i kvalitetan odnos Srba i Bošnjaka temelj za buduću stabilnost i odnose u regionu. Na tome je, dodaje, spreman raditi u budućnosti.

- Samo na taj način možemo promijeniti katastrofalno demografsko stanje i još katastrofalnije procjene. Svi koji sebe smatraju patriotima i koji volimo ovo državu dužni smo da se probudimo i pokrenemo dijalog koji će nas povesti i usmjeriti ka nekoj boljoj budućnosti. Zbog naše djece - zaključio je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.