TREBINJE

Balkansko prvenstvo u biciklizmu: Sefa i Fasoji najuspješniji

Najbolje plasirani reprezentativac iz BiH je junior Husein Selimović, koji je osvojio bronzanu medalju

Okupilo se oko 200 takmičara iz 10 država. P. Mucović

Piše: P. M. / Avaz.ba

13.10.2019

U Trebinju je završeno Balkansko prvenstvo u biciklizmu, a novi šampion Balkana u drumskom biciklizmu je reprezentativac Albanije, 28-godišnji Jlber Sefa, drugo mjesto pripalo je biciklisti Srbije Marku Daniloviću, a treći je bio Kipranin Aleksandros Macangos. 

Sefa je odvezao odličnu trku i relativno lako sačuvao prednost koja je u nekim dijelovima trke iznosila i tridesetak sekundi. Stazu dugačku 95 kilometara prevezao je za 2:01,02 sata.

Prema riječima pobjednika, biciklizmom se bavi 15 godina.

- Dugo sam čekao ovu pobjedu, s obzirom na to da sam prilično iskusan i da se 15 godina bavim biciklizmom. Odlično sam se osjećao, radio sam u grupi s još tri momka, ali sam osjetio da imam šansu na nekih dvadesetak kilometara do cilja pa sam pobjegao konkurentima - pojasnio je Sefa.

U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Varvara Fasoji iz Grčke, druga je bila Elena Cavari, također iz Grčke, dok je bronzu osvojila Rumunka Andrea Jonesku.

Varvara je istakla da je veoma zadovoljna organizacijom, ali i time kako je vozila trku. Ona je zahvalila organizatoru, ali i građanima Trebinja na odličnoj organizaciji.

Najbolje plasirani reprezentativac iz BiH je junior Husein Selimović, koji je osvojio bronzanu medalju.

Dodijeljene su i medalje najboljima u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji te u konkurencijama plus 40 i plus 50 godina.

Direktor Balkanske biciklističke unije Vladimir Kuvalja zahvalio je domaćinima na svemu što su učinili da takmičenje prođe u najboljem redu.

- Broj građana i turista koji su došli da podrže bicikliste govori nam da smo svi zajedno uradili odličan posao. Drago mi je što se Trebinje upisalo na biciklističku mapu svijeta i siguran sam da će tu ostati narednih godina - rekao je Kuvalja.

Balkansko biciklističko prvenstvo u protekla dva dana u Trebinju je okupilo oko 200 takmičara iz 10 država ovog dijela Evrope – Srbije, Sjeverne Makedonije, Turske, Albanije, Crne Gore, Grčke, Bugarske, Rumunije, Kipra i BiH.

Organizatori su bili Biciklistički savez Republike Srpske i Balkanska biciklistička unija, uz podršku Grada Trebinja i Vlade Republike Srpske.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.