REAKCIJE

Izetbegović podržao vojnu akciju u Siriji: Turska ima pravo da brani svoju sigurnost

Izrazio nadu da će operacija trajati kratko i da će donijeti minimum žrtava

Bakir Izetbegović. Avaz

Anadolu Agency

13.10.2019

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), istakao je u izjavi za Anadolu Agency (AA) da je Turska bila prisiljena na operaciju "Izvor mira", koju Turske oružane snage (TSK) i Sirijska nacionalna armija sprovode na sjeveru Sirije. 

Turska je bila prisiljena na ovu akciju, činjenice i brojke to potvrđuju. Teroristička organizacija PKK je u proteklim decenijama ubila desetine hiljada turskih vojnika, policajaca i civila. A, zatim je u proteklih par godina protjerala iz pogranične zone u kojoj se sada odvija operacija 'Izvor mira' stotine hiljada sirijskih Arapa - rekao je Izetbegović.

Izetbegović je izrazio nadu da će operacija trajati kratko i da će donijeti minimum žrtava.


- Turska ima pravo da brani svoju sigurnost, teritorijalni integritet, da rješava pitanje izbjeglica. Sirijci imaju pravo da se vrate svojim domovima iz kojih su nasiljem istjerani - kazao je Izetbegović.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi YPG/PKK-a namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da su teroristi jedina meta u okviru operacije “Izvor mira”. Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.