KANTON SARAJEVO Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice

Garibija: Po drugi put povećavamo socijalne naknade za 23.000 korisnika

Povećanje u zbiru iznosi 10 posto

Fena
14.10.2019 11:02

Malik Garibija

Foto: Arhiv

Nakon što u proteklih 11 godina nije bilo povećanja socijalnih naknada u Kantonu Sarajevo, ove godine povećane su već drugi put, a time je obuhvaćeno oko 23.000 korisnika pojedinačnih prava koja se računaju u odnosu na osnovicu.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS Malik Garibija naglašava da povećanje u zbiru iznosi deset posto, ali da su i dalje daleko od zadovoljavajućeg nivoa.

To povećanje realizira se uvećanjem osnovice za izračun socijalnih davanja, a koja je u proteklih 11 godina iznosila 600 KM, početkom godine Vlada KS je osnovicu podigla na 630 , a sada na 660 KM.

Izračun velikog broja prava iz oblasti zaštite porodica s djecom i socijalne zaštite radi se pomoću ove osnovice, kao i izračun cenzusa za ostvarivanje određenih prava. Tako, naprimjer, cenzus prihoda za ostvarivanje prava na dodatak na djecu za četveročlanu porodicu umjesto ranijih 480 KM sada iznosi 528 maraka.

Za dva ovogodišnja povećanja potrebno je dodatnih dva miliona maraka godišnje, a Vlada KS osigurala je neophodna sredstva.

Naknade u uvećanom iznosu računat će se od oktobra, a obuhvataju prava poput: jednokratne novčane pomoći, izuzetne novčane pomoći, stalne novčane pomoći, njege i pomoći za osobe starije od 65 godina, osposobljavanja za život i rad osobama s poteškoćama u razvoju, jednokratne pomoći za opremanje djeteta, dodatka na djecu, uvećanog dodatka na djecu, naknada umjesto plate zaposlenim porodiljama, naknada nezaposlenim porodiljama, itd.

- Bez obzira na povećanje od deset posto, iznosi koje dajemo i dalje ne garantuju dostojanstven minimum i nemamo pravo stati dok ne dođemo do tog nivoa – smatra ministar Garibija, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Komentari

NA VRH