NEBRIGA

Tvrđava u Jajcu 50 godina čeka na sanaciju

Ni bilo kakvi popratni sadržaji s ciljem promocije turizma u Jajcu kao i arheološka istraživanja nemaju smisla, dok se ne uradi kvalitetna obnova tvrđave, kaže Kapetanović

Tvrđava u Jajcu: Projekti se godinama najavljivali. Avaz

Piše: E. Crnkić

15.10.2019


Tvrđava u Jajcu, jedna je od najznačajnijih utvrda srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva, zvanično i posljednja prijestolnica tadašnje Bosne koja je bila civilizacijska kapija Zapada i Istoka.

Projekt i sredstva

Kao i većinu spomenika kulture i jajačku tvrđavu izjeda zub vremena, a nekih znatnijih napora nema da bi se ona zaštitila. Bilo je mnogo projekata u najavi, ali ništa se nije realiziralo u zadnjih 50 godina.

- Prije realizacije projekta osvjetljavanja jajačke tvrđave i niza drugih planiranih akcija koje su pretežno komercijalne prirode, treba obratiti pažnju na stanje ugroženosti pojedinih dijelova i zidova tvrđave koji već punih 50 godina čekaju na ozbiljnije konzervatorsko - restauratorske zahvate - kazuje nam arheolog Mirza Kapetanović.

Obnova tvrđave mogla bi se u tom slučaju uspješno realizirati u fazama, dakle po jedan segment ili jedan zid. Za taj stručni poduhvat potrebni su najprije kvalitetan projekt, kvalitetni izvođači radova kao i značajnija novčana sredstva.

- Čak, ni bilo kakvi popratni sadržaji u tvrđavi s ciljem promocije i unaprjeđenja turizma u Jajcu kao i arheološka istraživanja nemaju značajnijeg smisla, dok se ne uradi kvalitetna zaštita i obnova tvrđave - ističe on.

Kapetanović: Projekt osvjetljenja. Avaz

Ruinirani ostaci

Tvrđava se nalazi u sklopu srednjovjekovnog kompleksa grada Jajca i jedan je od 30 kulturno-historijskih spomenika u ovom atraktivnom turističkom mjestu.

- Bojim se da bi u dogledno vrijeme, ako se ovako nastavi s praksom, ruinirane ostatke mogli bi upotrijebiti da sazidamo novu utvrdu. Samo ne znam od koga bi se branili – kategoričan je Kapetanović.

U malter stavljana jaja

Površina tvrđave je 4.800 kvadrata, dok je dužina zidova 1.300 metara. Postoje i neka predanja da su tokom zidanja tvrđave u malter stavljali jaja kako bi bio čvršći, pa otuda i ime grada, dok postoji i legenda o tome da je grad sagrađen na jajolikoj stijeni. Često je u prošlosti spominjanja kao “neosvojiva” zbog svoje masivnosti, bedema te pitke vode na samom vrhu. Zbog svog posebnog ambijenta, jajačka tvrđava pogodna je za održavanje različitih manifestacija, kako kulturnih tako i onih zabavnog karaktera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.