REAKCIJE

Oglasilo se i Ministarstvo finansija i trezora o plaćanju članarina u međunarodnim organizacijama

Navedeni proces odvija se tokom trajanja budžetske godine, a u skladu s odobrenim finansijskim sredstvima za ove namjene

Bevanda: Ministar finansija i trezora. Arhiv

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

14.10.2019

Dokaz o uplati. Ministarstvo finansija i trezora

Nakon prve informacije da BiH nije platila članarinu u Interparlamentarnoj unijizbog čega bi mogla uslijediti i suspenzija, pa nakon što je to demantirano iz Parlamenta BiH, danas se o ovome oglasilo i Ministarstvo finansija i trezora BiH kako bi pojasnilo ko je zadužen za plaćanje kotizacije.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Procedura plaćanja članarina u međunarodnim organizacijama je slijedeća:

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zbog diplomatske komunikacije i saradnje s međunarodnim organizacijama i institucijama i članstva institucija BiH u međunarodnim organizacijama vodi centralnu evidenciju svih članarina Bosne i Hercegovine (institucija BiH) u međunarodnim organizacijama. Slijedom toga MVPBiH vrši prijem i evidenciju svih zahtjeva, faktura i naloga za plaćanje članarina u tim organizacijama.

 Također, na osnovu toga MVPBiH vrši planiranje potrebnih sredstava za plaćanje članarina za svaku budžetsku godinu i dostavlja zahtjev o visini potrebnih sredstava Ministarstvu finansija i trezora BiH radi planiranja i odobravanja sredstava u budžetu institucija BiH za te namjene. Po usvajanju Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za određenu godinu, odnosno po usvajanju Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, MVPBiH u skladu s centralnom evidencijom članarina, prioritetima i rokovima za plaćanje dostavlja naloge za plaćanje članarina Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Ministarstvo finansija i trezora BiH po prijemu naloga za plaćanje provjerava u Tabeli odnosno spisku svih članarina za tu budžetsku godinu da li su nalozi za plaćanje ispostavljeni u skladu sa evidencijom i ako jesu daje nalog za plaćanje.

Po izvršenom plaćanju članarine Ministarstvo finansija i trezora BiH pisanim putem povratno informiše MVPBiH o plaćenim članarinama i u prilogu dostavlja swift kao dokaz o izvršenom plaćanju.

Navedeni proces se odvija tokom trajanja budžetske godine, a u skladu sa odobrenim finansijskim sredstvima za ove namjene - saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

U prilogu su dostavili i uplatnice kao dokaz o izvršenom plaćanju članarine IPU za 2019. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.