SARAJEVO

SDP osudio izjavu Bakira Izetbegovića o invaziji Turske na Siriju

Treba pod hitno formirati vlast na svim nivoima i prestati se baviti rušenjem vlada Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona, kažu u SDP-u

Sa sjednice: SDP će nastaviti svoj put bez nacionalističkog tutorstva. SDP BiH

Piše: Avaz.ba

14.10.2019

Godišnjica neformiranja vlasti i potpuna degradacija države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, bila je jedna od tema današnje sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH.

SDP smatra da prije narednog insceniranog sukoba na relaciji tri vječita nacionalna partnera SDA, HDZ i SNSD-a, treba pod hitno formirati vlast na svim nivoima i prestati se baviti rušenjem vlada Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona.

- Nedopustivo je da vladajuća garnitura drži BiH u talačkoj krizi, jer ne mogu ostvariti svoju koalicijsku matematiku efikasnošću kojom su pokrali izbore, pa ni danas ne žele uvesti transparentnije glasanje i nadzor na izborima. Nije novost da nacionalističke stranke neće da rade za građane, ali je ovo prvi put da nisu sposobni pomoći ni sami sebi - navode iz SDP-a.

Članovi Predsjedništva odbacuju retrogradne izjave članova SNSD-a o nelegitimnosti Srba iz SDP-a da predstavljaju srpski narod u Federaciji BiH, odnosno u Domu naroda FBiH. Ovakve izjave spadaju u niz šovinističkih eskapada kojima pribjegavaju oni koji Srbe drže za taoce u Federaciji BiH već godinu dana zarad jeftine koalicione matematike sa SDA i HDZ-om.

- Upravo je SDP BiH partija koja želi da Srbi budu legitimno zastupljeni sa uspostavljenim klubom u Domu naroda, pri čemu će, u skladu sa postulatima SDP BiH, ravnopravno participirati u vlasti, za šta se SDP bori na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. SDP BiH osuđuje vazalsku izjavu Bakira Izetbegovića prema Erdoganovoj invaziji na teritoriju druge suverene države. Izetbegović bi morao prestati zalagati državu BiH kao miraz u svom udvoričkom ponašanju prema Erdoganu, pri čemu izlaže državu BiH licemjernom stavu da selektivno osuđuje ili podržava vojne akcije koje zadiru u suverenitet druge države bez prethodnog odobrenja UN-a - navode iz ove stranke.

Dodaju da ostaju pri antiratnom stavu i osudi turske invazije, koja za posljedicu može imati i dodatni priliv migranata u BiH u narednom periodu, s čim se institucije sistema već ne mogu nositi.

- Sramotno je da bilo koji zvaničnik zanemaruje golgote posljednjeg rata i opravdava prolijevanje krvi nevinih sirijskih civila - navode.

Na sjednici je zaključeno da je SDP pod konstantnim medijskim pritiscima, "što govori da SDA metode ne djeluju u cilju destabilizacije stuba multietničnosti i jedinog garanta nepodijeljene Bosne i Hercegovine temeljene na ZAVNOBiH-ovskim konceptima".

- Posljednji dokaz ovoga su laži SDA medija o tome kako će SDP doživjeti bankrot i kako će ostati bez svoje imovine, što su notorne laži, koje će svoj epilog imati na nadležnim sudovima. SDP će nastaviti svoj put bez nacionalističkog tutorstva i bez uticaja zelene ljevice, ka Bosni i Hercegovini svih njenih građana, a protiv etnointeresnih rejona u kandžama nacionalističkih lidera. Nacionalističkim megafonima odgovorit ćemo uskoro još konkretnijim programom za bolju BiH - navode iz SDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.