MINISTARSTVO ZA PITANJA BORACA

Spiskovi kandidata za ’Medalju otpora’ još nisu usaglašeni

Spisak su sačinili „Patriotska liga BiH, „Zelene beretke“, Udruženje boraca “Organizatori otpora Armije RBiH”, te “Organizatori otpora HVO-a”

Bukvarević: Čekamo na predlagače. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

15.10.2019

Spiskovi kandidata za dodjelu priznanja „Medalja otpora“, koji su izazvali ogorčenost brojnih boraca i udruženja, još nisu usaglašeni iako je to od predlagača zatraženo još u februaru, kazao je jučer Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH.

- Zbog velikog broja primjedbi s terena, koje se odnose na imena na spiskovima, vratili smo ih predlagačima. Tražili smo da sve primjedbe razjasne s ljudima koji su se žalili. Tek kada se to završi, može se nastaviti procedura  dodjele ovog priznanja – dodao je Bukvarević.

Spisak je u javnost procurio prije skoro godinu. Sačinili su ga „Patriotska liga BiH, „Zelene beretke“, Udruženje boraca “Organizatori otpora Armije RBiH”, te “Organizatori otpora HVO-a”.

Na spisku je oko 600 imena i nakon što ga je objavio „Avaz“ izazvao je oštre reakcije boračkih udruženja i pojedinaca jer su se na njemu našli i ratni zločinci i političari.

Obustavu aktivnosti na uvođenju „Medalje otpora“ tražili su JOB „Unija veterana“, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Mostara, a reagirali su i heroj odbrane Naser Orić, Savez RVI SBK...

Predviđeno je da oni koji dobiju „Medalju otpora“ imaju pravo i na mjesečnu novčanu naknadu od oko 310 KM i pravo na prijevremeno penzionisanje. Iz „Zelenih beretki“ su u nekoliko navrata ustvrdili da naknadu ne bi dobilo više od 50-60 ljudi jer je, između ostalog, stotinjak kandidata predloženo posthumno, a oko 140 ima neka druga primanja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.