MINISTARSTVO ZA PITANJA BORACA Nakon brojnih primjedbi odgođena dodjela priznanja

Spiskovi kandidata za ’Medalju otpora’ još nisu usaglašeni

Spisak su sačinili „Patriotska liga BiH, „Zelene beretke“, Udruženje boraca “Organizatori otpora Armije RBiH”, te “Organizatori otpora HVO-a”

M. R. S. / Avaz.ba
15.10.2019 10:28

Bukvarević: Čekamo na predlagače

Foto: Arhiv

Spiskovi kandidata za dodjelu priznanja „Medalja otpora“, koji su izazvali ogorčenost brojnih boraca i udruženja, još nisu usaglašeni iako je to od predlagača zatraženo još u februaru, kazao je jučer Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH.

- Zbog velikog broja primjedbi s terena, koje se odnose na imena na spiskovima, vratili smo ih predlagačima. Tražili smo da sve primjedbe razjasne s ljudima koji su se žalili. Tek kada se to završi, može se nastaviti procedura  dodjele ovog priznanja – dodao je Bukvarević.

Spisak je u javnost procurio prije skoro godinu. Sačinili su ga „Patriotska liga BiH, „Zelene beretke“, Udruženje boraca “Organizatori otpora Armije RBiH”, te “Organizatori otpora HVO-a”.

Na spisku je oko 600 imena i nakon što ga je objavio „Avaz“ izazvao je oštre reakcije boračkih udruženja i pojedinaca jer su se na njemu našli i ratni zločinci i političari.

Obustavu aktivnosti na uvođenju „Medalje otpora“ tražili su JOB „Unija veterana“, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Mostara, a reagirali su i heroj odbrane Naser Orić, Savez RVI SBK...

Predviđeno je da oni koji dobiju „Medalju otpora“ imaju pravo i na mjesečnu novčanu naknadu od oko 310 KM i pravo na prijevremeno penzionisanje. Iz „Zelenih beretki“ su u nekoliko navrata ustvrdili da naknadu ne bi dobilo više od 50-60 ljudi jer je, između ostalog, stotinjak kandidata predloženo posthumno, a oko 140 ima neka druga primanja.

Komentari

NA VRH