OBILJEŽAVANJE

Maglajke na Svjetski dan žena na selu poručile: Ako ne znaju kuhati, muškarci mogu oprati suđe

Piše: N. Bradarić / Avaz.ba

15.10.2019

Cicmanke u Maglaju. N. Bradarić

Članice Udruženja žena „Cicmanka“ Novi Šeher, zajedno s neformalnom grupom žena iz sela Kopice, danas su obilježile Svjetski dan žena na selu. 

U Maglaju su predstavile sve ono što nastaje kao produkt vrijednih ženskih ruku, od prelijepih ručnih radova, tradicionalnih slanih i slatkih jela novošeherskog kraja, pa do proizvoda od voća i povrća iz vlastite proizvodnje. 

Također, dio prodajne izložbe bile su i marame ukrašene izuzetnim ručnim radom, što je bio projekat Udruženja „Cicmanka“, koji je podržala i zenička „Medica“. 


Ko radi, može i zaraditi

Muniba Pepelar. N. Bradarić

Muniba Pepelar izložila je sve ono što uzgoji i preradi sama. 

- Ko hoće raditi, taj i ima. Samo ove godine na šipku sam zaradila već 140 maraka, uzgajam i stambolke, pa bude i špica. I njih prodajem. Proizvodim jabukovo sirće, pekmeze, salate, pšenično i kukuruzno brašno, a sve zdravo - priča nam Muniba. 

Grupa žena iz Kopica izložila je ručne radove, ali i stolnjake, kecelje i kuhinjske salvete s interesantnom porukom – „Budi muško, kuhaj sa mnom“. 

Ovaj mali projekat pomogla je „Medica“ Zenica. 

- I na selu je sve više zaposlenih žena, a muškarci nisu navikli da im pomažu u kuhinji, pa im je ovo poruka i na neki način motivacija. Ako ne znaju kuhati, mogu oprati suđe, postaviti ili raspremiti sto - ispričala nam je Vahida Jašić iz Kopica. 

Projekat obilježavanja Svjetskog dana žena na selu finansiran je iz budžeta Općine Maglaj. 

- Žene na selu čine četvrtinu svjetske populacije i proizvedu polovinu hrane na planeti što nije zanemarivo. Ovi podaci govore koliko su žene na selu važne i koliko doprinose ne samo svojoj porodici nego i društvu - naglasila je Kada Meškić, predsjednica Udruženja „Cicmanka“. 

Vahida Jasić. N. Bradarić

Za korisnike javne kuhinje pripremiće bosanske specijalitete

Žene novošeherskog kraja obilježit će i Svjetski dan hrane, i to posjetom „Merhametu“, gdje će korisnicima javne kuhinje ponuditi bosanske specijalitete, a Svjetski dan borbe protiv siromaštva iskoristit će se za posjete porodicama koje su slabijeg imovnog stanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.