OTKRIVAMO

Izgubila pet članova porodice: Iz sirijskog pakla stiže i siroče, preživjelo raketni napad, zadobilo opekotine po licu

Dijete koje ima nepune tri godine najvjerovatnije je rođeno na sirijskom ratištu, a brigu o njoj preuzet će socijalne službe

Sirija: Djevojčica se nalazi u jednom od izbjegličkih kampova. Agencije

Piše: M. AŠČIĆ

15.10.2019

S devet bh. ISIL-ovaca koji bi narednih dana trebali biti deportirani iz Sirije u BiH je i djevojčica koja ima nepune tri godina, a u sirijskom paklu, u kojem je preživjela raketni napad, ostala je bez svih članova porodice, saznaje „Dnevni avaz“.

Raketni napad

Ova djevojčica, prema sigurnosnim podacima, na sirijskom ratištu izgubila je čak pet članova porodice, oca, majku, braću i sestru, a i sama je zadobila povrede po tijelu.

Prema informacijama „Avaza“, ova porodica, čiji se identitet drži u strogoj tajnosti, stradala je u napadima Sirijskih demokratskih snaga na uporišta ISIL-a, a nakon nesreće, najvjerovatnije uzrokovane raketnim djelovanjima, ova trogodišnjakinja zadobila je opekotina po tijelu.

- Svi članovi njene porodice su ubijeni. Ona je dobila čak i opekotine po licu - kaže naš izvor, upoznat s planom deportacije.

Saznajemo da je djevojčica, navjerovatnije, rođena na sirijskom ratištu, a o njoj će brigu preuzeti socijalne službe u državi čim stigne u Bosnu i Hercegovinu iz sirijskog izbjegličkog kampa.

Deportacija je, za sada, zaustavljena zbog napada Turske na kurdske položaje.

Interpolova potjernica

- Ova deportacija trebala je biti prioritet, ali su sada postala prioritet dešavanja u vezi s napadom Turske. Čekamo rasplet situacije - tvrdi naš sagovornik.

Osim djevojčice, u BiH će stići i šest ISIL-ovaca koji se nalaze na Interpolovoj crvenoj potjernici i tri osobe za kojima se traga. Svi će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH, koje je upoznato s deportacijom.

 Od Keserovića do Čurta

Na spisku ISIL-ovaca još su i, kako smo objavili, Emir Ališić, Hamza Labidi, Jasmin Keserović, Senad Kasupović, ali i Armin Abdulah Čurt, za kojeg je ministar sigurnosti Dragan Mektić tvrdio da je pobjegao iz zatvora. Čeka se deportacija i Miralema Berbića, Emira Markote, Muharema Dunića i Armina Dželke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.