DOPISI

Savez sindikata policijskih tijela pisao članovima Predsjedništva BiH, traže hitan sastanak

Svojim ignorantskim stavom Vijeće ministara BiH prema Sindikatu krši odredbe Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine i Zakona o plaćama i naknadama

Članovi Presjedništva BiH. Arhiva

M. Aš.

15.10.2019

Savez sindikata policijskih tijela u Bosni i Hercegovini, s predsjednikom Draganom Krvavcem na čelu, uputio je danas pismo članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću, Miloradu Dodiku i Šefiku Džaferoviću kako bi "ukazao na probleme u policijskim agencijama na nivou države".

U dopisu se kaže da se tokom proteklih godina nagomilao niz problema na koje su predstavnici Saveza Sindikata ukazivali nadležnima u Vijeću ministara, na šta su se ovi oglušili i odbili uspostavu socijalnog dijaloga. 

Faksimil dopisa. Avaz

Svojim ignorantskim stavom Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prema Sindikatu krši odredbe Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine i Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i međunarodne propise i konvencije koje je Bosna i Hercegovina ratificirala, kao što su:

- Konvencija o pravu na organiziranje i kolektivno pregovaranje broj 98 iz 1949. godine;

- Konvencija koja uređuje pitanje zaštite prava na organiziranje i procedure za utvrđivanje uslova zapošljavanja (radnog odnosa) u javnoj službi br. 151, koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 31. 3. 2015. godine;

- Konvencija o kolektivnom pregovaranju br. 154 iz 1981. godine, koja propisuje da se izraz kolektivno pregovaranje proteže na sve pregovore koji se odvijaju između poslodavca, skupine poslodavaca ili jedne ili više organizacija poslodavaca s jedne strane i jedne ili više radničkih organizacija s druge strane, za utvrđivanje radnih uvjeta i uvjeta zapošljavanja; i / ili reguliranje odnosa poslodavaca i radnika; i / ili reguliranje odnosa poslodavaca ili njihovih organizacija i radničke organizacije ili radničkih organizacija - navodi se u dopisu.

Imajući u vidu da na nivou institucija Bosne i Hercegovine ne postoji socijalni dijalog niti kolektivni ugovor, stav Saveza sindikata je da su time ugroženi status i egzistencija zaposlenih u institucijama BiH u odnosu na nivo entiteta u Bosni i Hercegovini, a zbog nagomilanih problema sve više policijskih službenika odlučuje napustiti službu i odlazi iz policijskih institucija.

 - S tim u vezi, a prije nego što se Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini odluči na preduzimanje bilo kakvih agresivnijih sindikalnih aktivnosti u vidu protesta i štrajka, pozivamo Vas da, ukoliko to Vaš raspored dopušta, nas primite na jedan kraći sastanak na kojem bismo Vas usmeno upoznali s velikim brojem nagomilanih problema u policijskim organima na nivou Bosne i Hercegovine kako biste Vi svojim autoritetom pomogli u rješavanju istih - istaknuto je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.