TUGA Gradsko mezarje Kolijevke

Neutješna porodica i prijatelji: Stotine Goraždana na Sumejjinom posljednjem ispraćaju

Al. B. / Avaz.ba
15.10.2019 17:47

Stotine Goraždana klanjale su dženazu Sumejji Dedović, 25-godišnjoj djevojci koja je prije nekoliko dana ubijena na Stupu u Sarajevu. Uz neutješne članove porodice, njenom posljednjem ispraćaju prisustvovali su njeni prijatelji, poznanici, ali i brojni sugrađani, koje je gubitak još jednog mladog života jednako pogodio.  

Dženaza-namaz predvodio je glavni imam Medžlisa IZ Goražde Rasim ef. Džafić, koji je nadležne državne organe pozvao da otkriju i kazne počinioca u skladu sa zločinom koji je počinio.

Po završetku studija na Odsjeku za biologiju Prirodno–matematičkog fakulteta u Sarajevu te pripravničkog staža u Kantonalnoj bolnici Goražde, potraga za poslom bio je razlog Sumejjinog odlaska u Sarajevo. Iz Sarajeva je u subotu stigla vijest o njenom ubistvu. 

Dok se bori s novom tragedijom, iz porodice je stigao apel Amire Aganović. Mladi život njene sestre ništa ne može nadoknaditi, ali zbog svih drugih mladih ljudi koji se sutra mogu naći na meti ubica ona je zatražila izmjene zakona i uvođenje kazne doživotnog zatvora za krivično djelo ubistva.

Nakon dženaze i ukopa, bukete cvijeća na mezar Sumejje Dedović položili su njeni prijatelji i prijateljice, bivši studenti FPN-a.

Povodom smrti mlade Goraždanke oglasila se i Vlada BPK Goražde, koja je porodici Dedović telegramom izrazila saosjećanje zbog nenadoknadivog gubitka. 

- S ljubavlju, tugom i najljepšim sjećanjima pamtit ćemo njen lik i dobrotu – navodi se u telegramu saučešća.

Iako najteža, jer Sumejja je tek trebala živjeti, ovo je samo jedna u nizu tragedija u porodici kroz protekle decenije. Njena majka Rabija od rata je na bolji svijet ispratila petoricu braće. Jedna od ulica u Goraždu nosi ime Braće Homoraš. Adema, dobitnika "Zlatnog ljiljana", koji je poginuo od tenkovskog projektila na Mišjaku. 

Avde, koji je prije rata radio u Dubrovniku, ali je pješice došao u opkoljeno Goražde kako bi ga branio. U jednoj od akcija je ranjen i zarobljen, a potom živ zapaljen. I Adila, koji je poginuo tokom jedne od ofanziva na Goražde. Četvrti Rabijin brat, Ekrem, umro je nakon rata od raka kostiju. Na mezarju Kolijevke, nedaleko od grobova svoje braće, peti brat, Muhamed Homoraš, 2016. godine izvršio je samoubistvo. U oproštajnoj poruci naveo je da nije mogao izdržati nepravdu i pozvao vlasti da mu zaposle djecu.

Komentari

NA VRH