AKTUELNO

Advokatima Adema Kostjerevca američki sud dao mjesec dana za prijevod zahtjeva za izručenje

Prema informacijama Tužilaštva BiH, saslušan je posredstvom međunarodne pravne pomoći

Zvornik. Avaz

Avaz.ba / BIRN

16.10.2019

Advokatima Adema Kostjerevca, optuženog u Bosni i Hercegovini za zločin počinjen u Zvorniku, sudija Okružnog suda Istočnog distrikta u američkoj saveznog državi Misuri odlučio je dati mjesec dana da prevedu zathjev za izručenje i da iznesu dokaze da je žrtva pogrešno prepoznala optuženoga. 

Ured tužioca u St. Luisu nakon toga će imati sedam dana da odgovori na navode odbrane, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN) Robert Patrik (Patrick), novinar "St. Louis Post -Dispatcha", koji je pratio ekstradiciono ročište 15. oktobra.

Sud BiHsredinom aprila 2015. potvrdio je optužnicu protiv Kostjerevca koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, ali zbog nedostupnosti pravosudnim organima, za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Tužilaštvo BiH tereti ga da je, kao pripadnik vojne policije Prve muslimanske brigade Armije RBiH (ARBiH) u Zvorniku, u septembru i oktobru 1992. godine silovao žensku osobu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i zatočena u objektu u kojem je stražario.

- Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzrokovalo je gubitak trudnoće kod žrtve - saopćili su u martu 2015. godine iz Tužilaštva BiH.

Kostjerevac, za kojeg je u optužnici navedeno da je nastanjen u SAD, prema informacijama koje je tada dalo Tužilaštvo BiH, saslušan je posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Prema napisima "St. Louis Post - Dispatcha", čiji je novinar pratio ekstradicioni proces, Kostjerevac je prije 17 godina došao u SAD sa suprugom.

Tokom razgovora s agentima FBI-ja, kako navodi ovaj medij, Kostjerevac je priznao da je bio pripadnik vojne policije i da je oštećenu vidio u pritvoru, ali je negirao silovanje, već je tvrdio da joj je slao hranu i odbio da je ubije, kada su mu drugi to rekli.

U razgovorima s istražiteljima uključenim u postupak za izručenje, piše "Post-Dispatch", oštećena je rekla da je uhapšena 17. septembra 1992. godine, “nakon što su muslimanske snage opkolile njeno selo” i oko dvije sedmice bila zatvorena u u podrumu, da je bila trudna, kao i da je Kostjerevca prepoznala.

Kostjerevac je, kako se navodi, uhapšen 23. avgusta ove godine, a u dokumentaciji je navedeno da mu je narušeno zdravstveno stanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.