KALESIJA

Zadaću koja je oduševila sve u BiH đaci s pjesmom uradili

Selma nam je s ponosom pokazala obojeno kamenje i narukvice koje su učenici tokom raspusta pravili

Selma u odjeljenju sada ima i troje prvačića. Avaz

Piše: F. Sinanović

17.10.2019

Na kraju prošle školske godine učiteljica iz Kalesije Selma Mešić-Hasanović  svojim učenicima dala je za raspust neobičnu domaću zadaću koja je zbog tema postala hit na društvenim mrežama i izazvala oduševljenje javnosti, a o čemu je „Avaz“ pisao.

Listiće sa zadaćom podijelila je roditeljima đaka na posljednjem roditeljskom stastanku te školske godine.

Poruke podrške

- Nisu ih odmah ni pročitali, nego su bili ljuti što im djeca imaju toliko zadaće za raspust. Tek kada su došli kući i pročitali zadatke, počeli su mi slati poruke s oduševljenjem, da čestitaju na idejama za teme i daju podršku - kazala nam je Selma.

Naša ekipa posjetila je Selmu i njene đake koji pohađaju područnu školu u Gornjoj Kalesiji kako bismo se uvjerili jesu li ispunili svoje školske obaveze tokom raspusta.

Radi se  o mješovitom odjeljenju koje sada pohađa sedam učenika trećeg razreda, koji su dobili zadaću, i troje prvačića.

Tajra Mujkić je pročitala knjigu „Vrelo ljepote“ Šime Ešića. Upoznala je na moru novu prijateljicu Elinu, naučila igrati „Monopol“. I Anida Mustafić pročitala je istu knjigu, upoznala prijateljicu Amelu, s nanom kuhala hljeb i spremala palačinke...

Amar Omerović naučio je spremati makarone, a  Anes Osmanović prženice s jajima. Emina Jajčević je, uz sve ostalo, napisala i priču. I Daris Alić je tokom raspusta bio vrijedan. Stigao je i da vozi bicikl i da nauči igrati „Ne ljuti se čovječe“. Sejfo Jajčević je posjetio biblioteku...

Vježbali matematiku

Svi su gledali izlazak Sunca, smijali se dok ih stomak ne zaboli i hodali bosi po rosi. Vježbali su i matematiku. Kažu da im ništa nije bilo teško, da su skoro sve radili s pjesmom. Učiteljica Selma nam je s ponosom pokazala obojeno kamenje i narukvice koje su učenici pravili, što im je, također, bila jedna od zadaća.

- Ponosna sam na đake jer su, uglavnom, ispunili sve zadatke. Ovih dana s učenicama se pripremam za obilježavanje Mjeseca knjige – kazala je Mešić-Hasanović.

Ne učimo za ocjene, već za život

Učiteljica Selma je, između ostalih, postavila učenicima i sljedeće zadatke: Vidi bar jedan izlazak Sunca. Ostani u kontaktu s nekim od svojih prijatelja iz razreda. Posjeti neki grad ili selo koje ne poznaješ. Gledaj oblake. Stekni bar jednog novog prijatelja. Reci nekome da ti je drag/a....

Na kraju domaće zadaće, učiteljica je tada napisala: “I zapamtite: ne učimo za ocjene, već za život.“

Još je dodala i: “Samo naprijed i bori se da jednog dana postaneš ono što želiš”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.