BANJA LUKA

SDS i PDP: Nećemo stajati po strani, Vijeće ministara BiH formirat će onaj ko ima većinu, sve ostalo je prazna priča

Dvije stranke i dalje će sarađivati na svim važnim poslovima

Pres-konferencija PDP-a i SDS-a. G. Dakić

Piše: G. Dakić / Avaz.ba

16.10.2019

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je danas u Banjoj Luci, nakon sastanka s liderom PDP-a Branislavom Borenovićem, da će SDS i SDS i dalje sarađivati na svim važnim poslovima.

- Danas smo razgovarali o izbornom zakonodavstvu, o javim servisima, pogotovo o RTRS-u, ali i o posljednjoj sjednici NSRS i o blokiranju Parlamenta BiH. I SDS i PDP imaju pripremljene prijedloge u kojem smislu bi trebalo da se mijenja izborno zakonodavstvo u BiH. To je za nas najbitnije kada govorimo o izbornom procesu - kazao je Šarović.


Borenović i Šarović nakon sastanka u Banjoj Luci. G. Dakić

On je rekao da će SDS i PDP usaglasiti stavove u narednom periodu o ovom pitanju i dodao da će u tom poslu pokušati zainteresiarti i druge stranke u RS.

- Pitanje javnog servisa za nas je veoma važno. RTRS ima obavezu da na ravnopravan način informiše javnost. Mislimo da RTRS to sada ne radi. Negativno utiče ne demokratizaciju društva i na izbore koji slijede - istakao je Šarović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je da je itekako važno da SDS i PDP razgovaraju o aktuelnim temama.

- Ako ovakav Izborni zakon ostane, svaki budući izbori bit će obesmisleni. PDP ima gotovo dokument koji može da ide u parlamentarnu proceduru. Izmjene Izbornog zakona neće biti ni lake ni jednostavne - rekao je Borenović.

On smatra da javni servisi nisu objektivni i da ne rade u skladu sa zakonom.

- Nezadovoljni smo radom RTRS-a i Srne. Predložit ćemo rješenja da se oni vrate u okvire slobodnog i nezavisnog novinarstva - kazao je Borenović.

Komentirali su zastoj u formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini na državnom nivou. 

- Prije godinu dana počeli su pregovori tri stranke o formiranju vlasti. Izabrana su oba kolegijuma, podijeljeni su resori. Nisu bili gadljivi da glasaju jedni za druge. Svi imaju pravo da traže političke partnere. SNSD, SDA i HDZ su partneri. Čekamo da saznamo da li je taj dogovor u funkciji ili nije - istakao je Borenović.

Šarović smatra da pregovaranje o Vijeću ministara BiH nije u vlasništvu SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH.

- Vijeće ministara ne formira onaj ko ima pravo na to ili onaj ko misli da mu to pripada. Svi smo mi legitimni za to. Vijeće ministara će formirati onaj ko formira koaliciju od 22 poslanika. I to je legitimno, sve ostalo je prazna priča. Taj legitimitet imaju i SDS i PDP. Mi nećemo biti po strani - kazao je Šarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.