SARAJEVO Saopćenje za javnost

SDA: Tužilaštvo poslalo dopis neformiranoj komisiji, mora se utvrditi krivična odgovornost onih koji blokiraju Parlament

Zbog navedenih blokada, onemogućeno je ne samo izvršenje presuda Ustavnog suda BiH, već i presude u slučaju "Sejdić - Finci"

Avaz.ba
16.10.2019 16:42

Postavljena pitanja

Foto: Ilustracija

Povodom dopisa Tužilaštva Bosne i Hercegovine Interresornoj radnoj grupi za pripremu prijedloga izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, Klub zastupnika SDA skreće pažnju na činjenicu da komisije i radna tijela Parlamentarne skupštine BiH još nisu formirani. 

- Radna tijela i komisije Parlamentarne skupštine BiH, uključujući i Interresornu grupu za Izborni zakon, nisu izabrani u novom sazivu zbog blokada i opstrukcija koje provode Klub SNSD-a i tzv. Srpski klub, koji odbijaju dolaziti na sjednice Parlamenta i dostaviti imena kandidata za novi saziv radnih tijela i komisija.

Zbog navedenih blokada, onemogućeno je ne samo izvršenje presuda Ustavnog suda BiH, već i presude u slučaju "Sejdić - Finci", kao i svih drugih pitanja, čime se državi BiH nanosi enormna finansijska i druga šteta te je bilo krajnje vrijeme da pravosudni organi reagiraju u vezi s ovim.

U vezi s informacijom Tužilaštva BiH upućenoj neformiranoj Interresornoj grupi, da je pokrenuta istraga protiv NN osoba zbog neizvršavanja presude Ustavnog suda, skrećemo pažnju da nije riječ ni o kakvim NN osobama, već o parlamentarcima SNSD-a i drugih stranaka, s imenom i prezimenom.

Mi od samog početka ove blokade podsjećamo da Krivični zakon BiH propisuje krivično djelo uzrokovano nečinjenjem, u šta se potpuno uklapa ova blokada rada Parlamenta, uzrokovana nedolaskom zastupnika na sjednice, te smatramo da je sada odgovornost na Tužilaštvu BiH da poduzme zakonske mjere i doprinese deblokadi i Interresorne grupe i cjelokupnog rada Parlamenta - navodi se u saopćenju SDA.

Komentari

NA VRH