SARAJEVO Održan sastanak Operativnog tima za praćenje realizacije projekta

Prva transverzala: Za 10 dana se očekuje početak rušenja objekata od Tehničke škole do ulice Braće Begić

Za 45 dana bit će poznati izvođači radova na ovoj dionici

A. J. / Avaz.ba
16.10.2019 17:47

Sastanak održan u zgradi Vlade KS

Foto: Vlada KS

Na današnjem sastanku Operativnog tima za praćenje realizacije projekta gradnje Prve transverzale razgovaralo se o ranije dogovorenim aktivnostima u skladu s donesenim zaključcima.

Navedeno je kako je u petak objavljen javni poziv za dionicu Prve transverzale od Tehničke škole do ulice Braće Begić te je najavljeno da će u roku od deset dana, ukoliko ne bude žalbi, započeti rušenje, dok će za 45 dana biti poznati izvođači radova na ovoj dionici Prve transverzale.

Direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić izvijestio je da će prema Vladi uputiti na postupanje jednu parcelu, za koju postoji mišljenje Pravobranilaštva, a u konačnici otvara mogućnost gradnje kružnog toka na spajanju Alipašine ulice i Prve transverzale.

Planirano je i da u narednih deset dana ovaj zavod pošalje na postupanje Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo još dvije parcele, i to za dio trase od  Kranjčevićeve do ulice Braće Begić.

Zavod će sutra u dnevnim novinama objaviti javni poziv za pristup sporazumnom rješavanju imovinskopravnih pitanja u nastavku trase od ulice Braće Begić do tunela Gradskog autoputa.

Nastavit će se i razgovori s "BH-Gasom", jer postoje problemi na trasi Prve transverzale s magistralnim plinovodom.

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo podnijet će izmijenjen zahtjev prema Općini Vogošća za izdavanje urbanističke i građevinske dozvole kako bi osigurali gradnju tunela.

Općine Novo Sarajevo i Centar poduzimaju sve aktivnosti radi rješavanja problema eksproprijacije i preparcelisanja.

Komentari

NA VRH