AKTUELNO

Tegeltija: VSTV je pod političkim pritiskom kojim se pokušava uspostaviti kontrola nad pravosudnim sistemom

VSTV od kraja 2016. godine i izbora predsjednika Suda BiH trpi snažne udare

Milan Tegeltija. Avaz

Srna

17.10.2019

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija ocijenio je da se pritiscima na VSTV pokušava uspostaviti kontrola nad ovom institucijom i cijelim pravosudnim sistemom, kako bi bio korišten za političku prinudu ili prijetnju.

Tegeltija je naveo da je očigledno da VSTV od kraja 2016. godine i izbora predsjednika Suda BiH trpi snažne pritiske i udare, te da se tako pokušavaju diskreditirati kako članovi tako i kompletan VSTV.

- Ustvari se radi o udarima kojima se pokušava uspostaviti kontrola nad VSTV-om i cijelim pravosudnim sistemom, kako bi se mogao koristiti za političku prinudu ili prijetnje na političkoj sceni u BiH - rekao je Tegeltija za "Glas Srpske".

On je naveo da se u deklaraciji SDA kao programski cilj postavlja reforma VSTV-a, kojem se na teret stavlja "optuživanje bošnjačkih generala" i "trend uklanjanja Bošnjaka s rukovodećih pozicija u pravosuđu".

Prema njegovim riječima, u tu svrhu koriste se "politički kontrolirani i usmjereni mediji" koji skoro svakodnevno izbacuju poneku kvaziaferu u pravosuđu da bi se stvorila slika o VSTV-u kao organu koji je nekompetentan i koji treba mijenjati.

- U tom kontekstu treba posmatrati sve ovakve pokušaje kroz različite izjave i napise o fabrikovanim aferama u pravosuđu. Nažalost, takav pristup naišao je na plodno tlo i sada imamo situaciju u kojoj mi svakodnevno nešto moramo da objašnjavamo, demantujemo i slično - naveo je Tegeltija.

On je izrazio uvjerenje da je dovoljno veliki broj pametnih ljudi koji su u stanju da prepoznaju i adekvatno odgovore na ovakvu kampanju, koja za krajnji cilj ima pravosuđe kao politički alat za rješavanje političkih problema u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.