AKTUELNO

Smijenjeni predsjednik Skupštine Istočna Ilidža uzeo pečat i otišao na bolovanje

Zvala ga je i sekretarica Skupštine općine, ali se ni njoj nije javljao, a potom je i ona iznenada otišla na bolovanje

S ranijih sjednica Skupštine. RAS Srbija

Srna

17.10.2019

Novoizabrani predsjednik i potpredsjednik Skupštine općine Istočna Ilidža Zoran Trapara i Vladimir Ćosović još nisu zvanično imenovani na ove funkcije, jer je smijenjeni predsjednik lokalnog parlamenta Rade Ćosović na bolovanju, a sa sobom je odnio i skupštinski pečat.

Novoizabrani potpredsjednik Skupštine općine Istočna Ilidža Vladimir Ćosović rekao je novinarima da su smijenjenog predsjednika Skupštine Radeta Ćosovića u više navrata pokušavali dobiti, ali se nije javljao na telefonske pozive.

- Zvala ga je i sekretarica Skupštine , ali se ni njoj nije javljao, a potom je i ona iznenada otišla na bolovanje, tako da smo onemogućeni u radu - naveo je Ćosović.

On je naglasio da su o novonastaloj situaciji obavijestili Ministarstvo lokalne uprave i samouprave Republike Srpske te da se nadaju da će rješenje brzo biti pronađeno u skladu sa zakonom.

Prema njegovim riječima, kada je na sjednici 4. oktobra izabrana nova skupštinska većina, načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović rekao je da je procedura izvršena na legitiman način, ali se od tog momenta nova većina suočava s brojnim opstrukcijama.

Ćosović je ponovio da će nova skupštinska većina predvođena SNSD-om raditi na bržem razvoju Istočne Ilidže i siguran je da će korist osjetiti svi građani ove lokalne zajednice.

On je naglasio da će Istočna Ilidža intenzivirati saradnju s Vladom Republike Srpske, koja, kako kaže, nije bila na zadovoljavajućem nivou, što je jedan od razloga privrednog zastoja ove lokalne zajednice.

Na telefonske pozive Srne smijenjeni predsjednik lokalnog parlamenta Rade Ćosović nije odgovarao.

Na posljednjoj sjednici Skupštine općine Istočna Ilidža formirana je nova skupštinska većina predvođena SNSD-om, koja je Radeta Ćosovića iz PDP-a razriješila dužnosti predsjednika SO i na tu poziciju izabrala Zorana Traparu iz Ujedinjene Srpske, koji je do sada obavljao dužnost potpredsjednika Skupštine općine, na čije je mjesto izabran Vladimir Ćosović iz SNSD-a.

Novu skupštinsku većinu čine pet odbornika SNSD-a, dva DNS-a, dva odbornika NDP-a koja su ranije prešla u Ujedinjenu Srpsku te po jedan odbornik Demosa, SP-a i PDP-a koji će ubuduće nastupati kao nezavisni odbornici.

Skupštinsku većinu čini 12 odbornika, dok ih je u opoziciji 11.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.