INICIJATIVE

Treba li osuđenicima ukinuti pravo plaćanja zatvorske kazne

Kroz primjenu ozbiljno narušeno povjerenje javnosti, kazala Srna-Bajramović

Cijena dana u zatvoru košta stotinu maraka. Ilustracija

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

18.10.2019

Izmjena Krivičnog zakona Federacije BiH od 21. jula 2010. godine omogućila je osuđenima na kaznu zatvora do jedne godine da plate svaki zatvorski dan i ponovo šetaju slobodni ulicama.  Još tada je odlučeno da dan košta 100 maraka, pa je prema tome za slobodu, umjesto ležanja iza rešetaka, za godinu zatvora potrebno platiti 36.000 KM u budžet FBiH. Kazna se, na zahtjev osuđene osobe, može platiti u jednakim iznosima u roku od 30 dana. 

Plaćanje u ratama

CIN je došao do podatka da su sudovi u BiH za dvije godine osuđenicima dopustili da 263 godine zatvora otkupe za skoro 9,3 miliona KM. Utvrdili su, također, da sav novac još nije uplaćen jer, kako navode, osuđeni odugovlače ili plaćaju u ratama. 

Nedavno je Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica u Domu naroda Parlamenta FBiH, podnijela inicijativu za izmjene ovog zakona.

- Kroz praksu primjene ovog zakonskog rješenja ozbiljno je narušeno povjerenje javnosti, odnosno građana, spram pravosudnog sistema i institucija javne vlasti u cjelini. Često se može čuti ogorčenje građana jer svjedoče kako kriminalci plaćaju svoje kazne i, umjesto da budu u zatvoru, šetaju na slobodi - kazala je Srna-Bajramović za „Avaz“.

Pojašnjava da se ovom mogućnošću pravi i razlika između onih koji imaju novac da kupe svoju slobodu, dok postoje i oni koji nemaju takve mogućnosti.


Srna-Bajramović: Bez privilegija. Arhiv

Veliki tim

S druge strane, ugledni sarajevski advokat Vlado Adamović smatra da to ne treba izbacivati kao mogućnost izvršenja kazne. 

 - To je politički zahtjev kojim se želi steći popularnost, pravno gledajući, dosta zemalja u svijetu ima to kao način mogućeg izvršenja kazne i mi smo u tom pogledu u skladu s evropskim i svjetskim tokovima. Dakle, o tome bi trebali raspravljati pravni stručnjaci. Kada se uvodilo to u krivične zakone BiH, veliki tim stručnjaka je raspravljao i došli smo do zaključka da BiH treba biti u skladu s evropskim i svjetskim trendovima - kazao je Adamović.

Oko 232  osobe kaznu zatvora zamijenile novčanom u BiH prošle godine.

Adamović: Ne treba ukidati. Arhiv

Finansijske malverzacije

Na osnovu ovog zakona, i Sedinet Karić, poznatiji kao Sido, trećeoptuženi u predmetu „Pandora“, optuživan za razna krivična djela, većinom za finansijske malverzacije i utaje poreza, prije dvije godine platio je svoju kaznu od godinu zatvora. 

U optužnici stoji, između ostalog, da je oštetio budžet BiH za više od milion KM. Dakle, kaznu do godinu Sido je platio te sada slobodno šeta ulicama grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.