MIGRANTSKA KRIZA

Novalić upozorio Vladu USK: Hitno uplatite novac Gradu Bihaću za migrante, dali smo vam 4 miliona KM

Iz Bihaća stižu zastrašujući prizori i informacije da se iz migrantskog centra na Vučjaku povlače i Crveni križ i Grad Bihać

Fadil Novalić. Avaz

Fena

17.10.2019

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić upozorio je danas da iz Bihaća stižu zastrašujući prizori i informacije da se iz migrantskog centra na Vučjaku zbog nedostatka sredstava povlače i Crveni križ i Grad Bihać, dok istovremeno Ministarstvo unutrašnji poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) nastavlja usmjeravati u taj centar kolone migranata.

- Podsjećam da je Vlada Federacije, postupajući po zaključcima Parlamenta FBiH, još u julu uplatila na račun Vlade USK četiri miliona KM za potrebe rješavanja migrantske krize. Imamo informaciju da ova sredstva ni nakon tri mjeseca nisu raspoređena. Pogotovo zabrinjava što se, kako sam saznao od gradonačelnika Šuhteta Fazlića, ovaj novac uskraćuje Bihaću, koji nosi na svojim leđima najveći teret migrantske krize - izjavio je premijer FBiH.

Apelira na Vladu USK da dio od četiri miliona KM doznačenih od Vlade FBiH hitno učini operativnim i uplati na račun Grada Bihaća i da taj bude u mogućnosti da barem ublaži stanje na Vučjaku dok ovaj problem ne riješe nadležni s državnog nivoa.

- Vlada FBiH i dalje je na raspolaganju Bihaću i Bišćanima. Ako se u našoj nadležnosti nalaze objekti koji mogu Ministarstvu sigurnosti poslužiti da se rastereti USK, spremni smo da je predamo na raspolaganje nadležnim institucijama - rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.