SAOPĆENJE

Pirić oštro o Vladi FBiH: Čega se boje ako rade sve po zakonu!?

Posebno sramotnim smatramo zaključak da se angažiraju policijski službenici koji će paziti da sjednici ovog privrednog društva prisustvuju samo ovlaštene osobe

Pirić: Oštro saopćenje. Avaz

Avaz.ba

17.10.2019

Zastupnica u Parlamentu FBiH Elzina Pirić (PDA) uputila je saopćenje u kojem kritizira Vladu FBiH zbog Rudnika mrkog uglja Banovići. Njeno saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Svjedoci smo žalosne činjenice da se Vlada FBiH već mjesec dana konstantno bavi RMU Banovići i, pri tome, skreće pažnju javnosti sa stvarnih problema u Tuzlanskom kantonu, čija se dugogodišnja zapostavljenost ogleda u raspodjeli javnih prihoda, akcizama, putnoj blokadi, energetskom sektoru, nizu propalih firmi o kojima ova vlada ne vodi računa, a u novije vrijeme i migrantskom krizom.

Koliko je Federalna vlada skrenula sa svog kursa govori i zaključak Vlade TK kojim se prihvatila informacija Vlade FBiH na osnovu koje će Kantonalna vlada poduzeti sve aktivnosti s ciljem osiguranja uslova za nesmetano održavanje desete vanredne sjednice Skupštine privrednog društva RMU “Banovići” d. d. Banovići, zakazane za 21. oktobar ove godine, zadužujući, pri tome, MUP TK i Upravu policije TK, a koji Klub zastupnika PDA Predstavničkog doma FBiH smatra krajnje drskim i bezobraznim.

Ovakav potez Federalne vlade nije ništa drugo do stvaranje imaginarnih visokorizičnih situacija, te pokušaja manipulacije i izazivanja uznemirenosti kod javnosti dešavanjima u rudniku u kojem u istoriji održavanja sjednica Skupštine nije zabilježeno da se poziva policija.

Posebno sramotnim smatramo zaključak da se angažiraju policijski službenici koji će paziti da sjednici ovog privrednog društva prisustvuju samo ovlaštene osobe. Naš narod i naši rudari su civilizovane i dostojanstvene osobe koje se brinu za svoju egzistenciju, a samim tim i opstanak rudnika, jedinog koji u posljednjih 15 godina posluje pozitivno, te im nije u cilju da prave nepromišljene radnje.

Nepismenog ministra za vođenje ministarstva unutrašnjih poslova TK pozivamo da prestane sa represivnim mjerama i da se ne bavi poslom za koji niti je stručan niti obrazovan, nego da isti prepusti Upravi policije TK i kadrovima koji su svoj posao do sada obavljali savjesno i profesionalno, te bili u službi građana, a ne u rukama pojedinaca.

Tražimo od Komisije za bezbjednost Predstavničkog doma FBiH da održi sastanak na koji će pozvati Federalnog ministra unutrašnjih poslova, direktora Federalne uprave policije i ministra unutrašnjih poslova TK da javnosti obrazloži zašto je neophodno na sjednicu slati policijske snage.

Stoga, nameće nam se pitanje koga se to Federalna vlada boji, ako se sve radi po zakonu?!

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.