REAKCIJE

Nebulozna inicijativa Vojina Pavlovića da se Handkeu postavi bista u Srebrenici neće proći

Handke: Negirao genocid u Srebrenici. Avaz

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

17.10.2019

Predsjednik Udruženja građana „Istočna alternativa“ Vojin Pavlović, kako javljaju novinske agencije, predao je zahtjev Općini Srebrenica, u kojem traži da mu se odobri lokacija za postavljanje biste Peteru Handkeunedavnom laureatu Nobelove nagrade za književnost. 

Kako je Pavlović objasnio medijima, „Nobelova nagrada Handkeu dokaz je da su se slobodni svjetski intelektualci odvažili da nagrade umjetnika za njegovo djelo i istrajnu borbu za istinu, kojom je opovrgavao haške presude i negirao da se u Srebrenici dogodio genocid“.


Unosi smutnju

Pavlovićev zahtjev u Srebrenici je dočekan s objašnjenjem da je na sceni još jedna „nebuloza samozvanog predstavnika istine o Srebrenici, koga sponzoriraju isti oni koji su počinili genocid nad srebreničkim Bošnjacima“.

- Mislim da je svaku inicijativu koju pokrene Vojin Pavlović, izlišno komentirati. Prije svega, riječ je o čovjeku kojim se, sudeći prema onome šta radi, treba baviti medicina i, kao takav, dobro dođe radikalnim krugovima da preko njega plasiraju razne laži i podgrijavaju mržnju itd. Ovo nije prva njegova nekakva inicijativa kojom želi da se mi u Srebrenici bavimo. Svi se sjećamo vremena kad je htio da postavi bistu Ćurkina u Srebrenici, pa nedavno spomen-ploču na staru zgradu policije, pa razne druge budalaštine. Njegovo udruženje je registrirano u Bratuncu, ali on uporno pokušava svojim djelovanjem unositi smutnju u Srebrenicu. Neće mu to proći, kao što mu ni do sada nije ništa prolazilo – kazao nam je jučer Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika općine Srebrenica.

Ko sponzorira Vojina Pavlovića, pitanje je na koje je odgovor lako dobiti. Prema riječima Nediba Smajića, najnovija Pavlovićeva inicijativa je „djelo sponzora“ i ne treba uopće uzimati zaozbiljno to što Pavlović inicira.

Saznajemo da je Vojin Pavlović nedavno podnio zahtjev da kupi dio prostora zgrade stare policijske stanice u Srebrenici kako bi se domogao prostora u kome bi se raznim obilježjima mogao veličati genocid u Srebrenici.

Na smetljištu historije

- Svaka dosadašnja Pavlovićeva inicijativa imala je efekt suprotan onome koji je želio postići. Genocid nisu mogli negirati ni mnogo pametniji i obrazovaniji od njega, a ne on i njegovi radikalni sponzori. Pa cijeli pravdoljubivi svijet trenutno je stao na stranu osude dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu. Nema medija u svijetu koji o tome nije izvijestio i onda se nađe nekakav Vojin iz Bratunca da mu podiže bistu u znak zahvalnosti što je negirao genocid i slavio ratne zločince. Ta budalaština o postavljanju biste, naravno, neće proći. Onima koji negiraju genocid i onima koji slave negatore genocida, bio to nobelovac Handke ili Vojin iz Bratunca, zna se gdje je mjesto – na smetljištu historije – komentirao je Pavlovićev zahtjev Nedib Smajić, predsjednik Skupštine općine Srebrenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.