INTERVJU Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a

Dodik se obrušio na Šarovića: Brine se za BiH, a ne za RS, izvršio je niz izdaja

Morao je preuzeti SDS da bi ga devastirao i demontirao do kraja

Piše: Srna

Milorad Dodik

Foto: Avaz


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik optužio je predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da se "brine za BiH, a ne za Republiku Srpsku" jer se želi zadržati na funkciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, gdje je, kako kaže, "izvršio niz izdaja".

Povodom najave Šarovića da će od predsjedavajućeg Predstavničkom doma Parlamenta BiH Denisa Zvizdića zatražiti zakazivanje sjednice ovog doma, Dodik je rekao "neka oni to organizuju".

- Mi nećemo smetati, pa da vidimo šta će uraditi. Da vidimo šta je cilj, šta da funkcionira, BiH? - upitao je Dodik. 

On je naveo i da je Šarović rekao "ne zanima me šta vi mislite". 

- Njega ne zanima Narodna skupština, već sećija u Sarajevu i dogovor o tome. Neko ga je ohrabrio i tapšao po ramenu. Zamislite sada njega koji gura tu priču i lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji se s njim dogovara i koji kaže ovo je status quo. Mene zanima stav Narodne skupštine i ono što kaže parlament Srpske ću poštovati - rekao je Dodik sinoć za RTRS.

Dodik je naveo da Šarović "ne smije da mrdne u Sarajevu mimo SNSD-a" i njega, te istakao da će u suprotnom "biti posljedica, pa neka izvoli".

- Mladen Ivanić pričao je 2014. godine da će on blokirati ako u Vijeće ministara ide SNSD, a ne njegova grupacija. Zamislite da onakav Ivanić nešto blokira. Šta mislite da ovakav Dodik može da uradi' Neka pokušaju, ja im kažem da ćemo blokirati sve i oni neće dobiti ništa. Dobit ćemo situaciju u kojoj BiH neće funkcionisati - poručio je Dodik.

On je rekao da je pozivao na dogovor, da je SDS-u i PDP-u nudio saradnju i zajednički nastup na nivou BiH.

- Nudio sam to i prije nekoliko godina i čak išao sa SDS-om samo da bih pokazao jedinstvo RS u Sarajevu, da Izetbegović ne bi govorio da njemu ne može entitet nešto reći. Ja hoću da kaže, jer je ovo naš entitet, ovo je naša država, nije njegovo. Šta on ima ovdje, nema šta da traži, on je tu marginalan i politički i na svaki drugi način. Ovo je Republike Srpska - rekao je Dodik.

On kaže da se javnost sjeća da je tadašnjem lideru SDS-a Vukoti Govedarici i predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću nudio zajedničko učešće u vlasti BiH i da im stoji na raspolaganju po ministarsko mjesto, ali da su oni to odbili jer su, kako ističe, morali izvršiti neke prethodno preuzete obaveze.

- Ta spirala njihove izdaje dovela je do toga da su izgubili 50.000 glasova samo u jednom izbornom periodu od četiri godine zato što su se tako ponašali. Ne žalim ih, ovako kako se sada ponašaju izgubit će dodatno - naveo je Dodik, koji je predsjednik SNSD-a.

Dodik je rekao da je Šarović morao preuzeti SDS da bi ga devastirao i demontirao do kraja jer je to, kako je dodao, u interesu nekih koji tamo s njim sjede.

- Ono što održava SNSD i mene jeste jasna politika i ja im kažem - izvolite, mi nećemo ništa blokirati. Evo, pozivam sve ljude iz SNSD-a da ne blokiraju njihova 22 glasa u Parlamentu BiH. Da vidimo koja su to famozna 22 glasa - dva iz SDS-a, dva PDP-a i da bi bilo validno glasanje iz RS, moraju da uzmu Adila Osmanovića kao peti glas. Evo, izvolite, uzmite. To je još jedan egzaktan dokaz izdaje, ponovljene izdaje koju oni vrše - naveo je Dodik.

On je naglasio da Osmanović ništa dobro ne misli RS , ali da je istomišljenik sa Šarovićem, koji sebe pokušava predstaviti kao patriotu.

- Mi kažemo da nećemo da uđemo u vlast, nećemo da izdamo srpski nacionalni i državni interes. I onda kažu da se dogovaram s Izetbegovićem. Šta se to dogovaram, ne bi on rekao to što je rekao, kao čeka on SNSD da nešto shvati. Prije će on nestati nego što će SNSD shvatiti onako kako on hoće - rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH rekao je da njemu pokušavaju nametnuti obavezu da je odgovoran i za drugi dio BiH, što, kaže, nije.

- Odgovoran sam samo tamo gdje sam biran, ali kao čovjek nisam spreman da učinim bilo šta loše za Federaciju, da im spriječim projekte, da kažem da ovo neću... Oni me ne zanimaju. Što pamtim bošnjačkih imena to su iz nekog prethodnog perioda, ove nove nemam ni potrebu da pamtim. Imam odgovornost za RS, gdje sam biran, kao što je Tramp biran u Americi i ima za nju odgovornost - rekao je Dodik.

Istakao je da na nivou BiH zastupa interese Republike Srpske i da nije spreman da od toga pravi farsu, kao što je to činio Ivanić, pa ode u akademiju SDA i onda optužuje njega kako sarađuje.

Komentirajući optužbe da SNSD i on koče 42 projekta koja čekaju na realizaciju, a koja su vrijedna dvije milijarde, od čega 700 miliona za RS, Dodik je upitao zbog čega to vlast na nivou BiH nije učinila, jer su za to imali četiri godine.

- RS funkcioniše i naći će načina da osigura sredstva. Prvo nas napadaju kada ovdje uzimamo kredite, a sada bi da te kredite puštaju. Naravno da to treba RS, kao i Federaciji, ali je od tog novca važnije očuvanje prava na političko predstavljanje i legitiman izbor. U ovom slučaju je oboje ugroženo - naglasio je on.  

Prema njegovim riječima, kada bi razmišljali politički, Šaroviću i Borenoviću bi odgovaralo da sredstva ne dođu u RS, pa da mogu da kažu da se RS ne razvija.

- Nije to ta priča, već neka druga, to je podvala. Oni misle da će pridobiti javnost u Srpskoj pričom da oni "puštaju projekte". Zbog čega su nas onda napadali kada smo pravili dogovore o kreditima. Zašto ne iskoriste mogućnost i ne traže da se objasni zbog čega se ne realizuju projekti? Primarno je nešto sasvim drugo - rekao je on.

Dodik je naveo da se oni lažno predstavljaju kao predstavnici naroda koji se o njemu brinu.

To nije ni njihova odgovornost. Oni su ovdje izgubili izbore i u opoziciji su i treba da djeluju na taj način. Za razliku od njih, za mene je važnije da se pravo na političko predstavljanje i legitimni izbor Republike Srpske očuva jer je to trajno pravo. Projekata će biti, i ovih i nekih drugih, uglavnom, neće biti izgubljeni. To u svakom slučaju prevazilazi interes i ono što bi Šarovića i Borenovića trebalo da brine - rekao je Dodik.  

NA VRH

Komentari