EVROPSKA UNIJA Nema saglasnosti za početak pristupnih pregovora

Sjeverna Makedonija i Albanija ostaju u čekaonici

Sve zemlje osim Francuske podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom

Piše: Fena

Brisel

Foto: Fena


Čelnici zemalja članica Evropske unije nisu se saglasili o prijedlogu da se otpočnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nakon duge i burne rasprave protekle noći nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

Čelnici se nisu uspjeli ni dogovoriti o nacrtu zaključaka u kojima bi rekli da se odluka odgađa do proljeća sljedeće godine, do sastanka na vrhu koji će Hrvatska organizirati u maju u Zagrebu, a da se Komisiju zaduži da do januara predloži reformu cijelog procesa proširenja.

Za sada nije jasno hoće li se u zaključcima po završetku dvodnevnog samita spomenuti da se o tome raspravljalo i da će se toj temi čelnici vratiti na svom sljedećem sastanku na vrhu. 

Sve zemlje osim Francuske podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime zemlje, dok manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom.

Finsko predsjedništvo ranije ove sedmice na sastanku ministara za evropske poslove predlagalo je da se te dvije zemlje razdvoje, kako bi barem Sjeverna Makedonija dobila zeleno svjetlo, ali ni to nije prošlo, jer većina članica smatra da obje zemlje zaslužuju početak pregovora. Ali, to malo vrijedi, jer je za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica. 

NA VRH

Komentari