PRENOSIMO

Stigla ponuda za "Aluminij": 200 miliona eura, gradnja elektrane, finalni proizvodi i povratak radnika

Predstavnicima Federalne vlade i mostarske kompanije prezentiran biznis plan ponovnog pokretanja proizvodnje

Sjedište kompanije "Aluminij". Avaz

Avaz.ba / Dnevni list

18.10.2019

Kinesko-izraelski konzorcij dao je jučer svoju ponudu za mostarski "Aluminij" i predstavnicima Vlade FBiH i mostarske kompanije prezentirao biznis plan ponovnog pokretanja proizvodnje, piše Dnevni list. 

Navodno zbog obimnog materijala Vlada jučer nije bila u mogućnosti razmatrati ponudu tog konzorcija, te će to učiniti na jednoj od slijedećih sjednica. 

Što se nalazi u ponudi?

Prema nezvaničnim informacijama iz izvora bliskih Vladi FBiH, na koji se poziva ovaj list, konzorcij je ponudio ulaganje od oko 200 miliona eura, izgradnju posebne elektrane za "Aluminij" kao dugoročno rješenje snabdijevanja električnom energijom, otvaranje pogona za rad na završnim proizvodima od "Aluminija", te povratak svih radnika na svoja radna mjesta u roku od godinu dana. 

Navodno, u ponudi se nalazi i prijedlog za subvencioniranjem dijela cijene električne energije dok elektrana ne bude izgrađena.  

Očekuje se da bi Vlada FBiH slijedećih dana mogla detaljnije razmatrati tu ponudu, ali i ponudu arapske kompanije "WAQT Trade LLC", koja će navodno uskoro dostaviti i svoju ponudu. Sada nastupa vrijeme eventualnih pregovora, a na potezu je Vlada Federacije. 

Za nadati se je da narušeni odnosi političkih partnera SDA i HDZ-a BiH vezano za brojna druga pitanja neće utjecati na tijek pregovora oko "Aluminija", premda je jasno da su moguće obostrane političke ucjene i vezivanje rješenja mostarske kompanije s nekim drugim problemima.

Radnici čekaju odluku

Podsjetimo, mostarski "Aluminij" isključen je s napajanja električnom energijom još 10. jula ove godine. Od tada je uz otpremnine otpušteno 500 radnika, dok ih 390 na sniženim primanjima čeka sudbinu pregovora sa spomenutim potencijalnim investitorima. Ukoliko ne dođe do dogovora s investitorima tih 390 zaposlenika će također dobiti otkaz uz otpremnine, a "Aluminij" će ići u stečaj, što će u biti značiti konačni kraj posrnulog giganta. 

Finansijska policija već dva mjeseca češlja poslovanje kompanije u posljednjih pet godina, a kantonalno tužilaštvo u Mostaru provodi više istraga vezano za eventualno počinjeni kriminal. Međutim, konkretni rezultati istraga javnosti su zasada nepoznati. Ono što je poznato da je više osoba saslušano u svojstvu svjedoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.