SILA NEBESKA Odbranjen tadašnji Bihaćki okrug i oslobođena sanska dolina

Počelo obilježavanje 27. godišnjice formiranja Petog korpusa ARBiH

Da bismo stvorili željenu budućnost, moramo poštovati i isticati ono što su u ratnom periodu napravili najhrabriji među nama

Fena
18.10.2019 13:24

Detalj s obilježavanja godišnjice

Foto: Vlada USK

Odavanjem počasti poginulim pripadnicima Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine počelo je obilježavanje 27. godišnjice formiranje ovog armijskog korpusa.

Bivši pripadnici, članovi porodica poginulih boraca, ratni vojni invalidi i predstavnici Grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) danas su se na gradskom mezarju Humci i katoličkom groblju u Bihaću prisjetili najhrabrijih pripadnika Petog korpusa.

- Ponosni smo na herojsku borbu Petog korpusa ARBiH i časnu odbranu ovog dijela države. S razlogom kažemo da smo 1992. godine formirali jedan od značajnijih korpusa bosanskohercegovačke Armije, koji je odbranio tadašnji Bihaćki okrug i oslobodio sansku dolinu. Zbog toga je posebno važno sjećanje na naše saborce koji su položili živote - rekao je ratni komandant u Petom korpusu ARBiH Amir Avdić.

Premijer USK Mustafa Ružnić naglasio je važnost obilježavanja datuma formiranja Petog korpusa, ali i iskrenog i konkretnog odnosa prema populaciji demobilisanih boraca.

- Da bismo stvorili željenu budućnost, moramo poštovati i isticati ono što su u ratnom periodu napravili najhrabriji među nama. Oni su zaista bili "Sila nebeska". Zbog toga moramo biti iskreni i maksimalno angažirani da kroz Ministarstvo za pitanja boraca učinimo sve da poboljšamo položaj ove populacije. Isto tako, moramo uvijek biti podrška prilikom organiziranja ovakvih manifestacija, jer je to zapravo najmanje što možemo uraditi - dodao je on.

Godišnjica osnivanja Petog korpusa bit će obilježena i promocijama knjiga, sportskim takmičenjima, brojnim prijemima te Svečanom akademijom 21. oktobra, u Bosanskoj Krupi.

NA VRH