ODLUKE Zasjedao Nadzorni odbor

Zornić smijenjen sa pozicije direktora "Toplana" Sarajevo

Smjena je izglasana nakon što je u javnost procurila informacija da je Zornić bio pravosnažno osuđen na deset godina zatvora, jer je tokom rata, kako je navedeno u presudi, naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena

M. R. S. / Avaz.ba
18.10.2019 18:58

Zornić: Negirao učešće u ubistvima

Foto: Arhiv

Nadzorni odbor KJKP „Toplane“ Sarajevo smijenio je danas Envera Zornića sa pozicije direktora.

Umjesto njega, na čelo „Toplana“ doći će Berin Alagić.

Smjena je izglasana nakon što je u javnost procurila informacija da je Zornić bio pravosnažno osuđen na deset godina zatvora, jer je tokom rata, kako je navedeno u presudi, naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena. Jedinica kojom je komandovao, navodno je ubila i Josipa Gogala, člana sarajevskog HDZ-a. Zornić je, nakon što je ova presuda procurila u javnost, negirao da je učestvovao u bilo kakvim ubistvima i tvrdio da se radi o montiranim procesima kako u ratu, tako i danas te da ga je nakon presude pomilovao tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović.

Zornić je, nakon ovog skandala, isključen iz SDP-a, na čiji je prijedlog imenovan u „Toplanama“.

Novi direktor ovog sarajevskog komunalnog preduzeća Berin Alagić također je član SDP-a i privrednik. Bivši je izvršni direktor prodaje „Bosnalijeka“, a radio je u još nekoliko kompanija.

NA VRH