SJEĆANJE Danas se navršava 16 godina od smrti prvog predsjednika RBiH

Filandra: Alija Izetbegović je bio ličnost sa političkom širinom i intelektualnom dubinom

Godišnjica smrti bit će obilježena uz prisustvo najviših državnih zvanica

M. R. S.
19.10.2019 08:55

Izetbegović: Istaknuta reputacija i izvan BiH

Foto: Arhiv

Polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju Kovači i akademijom u Narodnom pozorištu Sarajevo danas će, uz prisustvo najviših državnih zvanica, biti obilježena 16. godišnjica smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića

Izetbegović je rođen 8. avgusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. 

Zbog političkih opredjeljenja je zatvaran i osuđivan dva puta. Pokrenuo je formiranje SDA i postao njen prvi predsjednik.

Godine 1990. izabran je za prvog predsjednika Predsjedništva RBiH. Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1996. izabran je za člana, a potom i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Iz zdravstvenih razloga je 2000. godine podnio ostavku.

  • Šaćir Filandra
    Šaćir Filandra Foto: (Arhiv)

Šaćir Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, istakao je da se sa protokom vremena nadopunjava slika o Aliji Izetbegoviću, te da je danas evidentno da je bio ličnost sa političkom širinom i intelektualnom dubinom kakvu nijedna politička figura u posljednje tri decenije u našoj zemlji nije imala.

- Bez obzira što je bio bošnjački politički prvak, bio je jedina osoba koja je bila resprektirana u ljudskom i u političkom smislu kako od sunarodnjaka tako i od pripadnika ostalih nacionalnih političkih elita u Bosni. Imao je izuzetno istaknutu političku reputaciju izvan zemlje. Te su osobine ono što ga izdvaja u ovom vremenu. I naravno njegova politička mudrost, vještina pregovaranja, postizanja kompromisa – naglasio je Filandra.

Komentari

NA VRH