GODIŠNJICA

Odata počast Aliji Izetbegoviću: Borio se za opstanak svog naroda, bio je dobar čovjek i državnik u pravom smislu te riječi

Al. Ti. / Avaz.ba

19.10.2019

S današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

Na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježena 16. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i prvog predsjednika SDA.

Bakir Izetbegović kazao je danas da se njegov otac borio za opstanak svog naroda, bošnjačkog naroda, zemlje, kazavši da to nije samo teritorija na Balkanu.

- Bosna i Hercegovina je ideja da različite kulture i vjere, identiteti mogu da žive zajedno. Privilegiran sam što sam sin Alije Izetbegovića, ali na izvjestan način i hendikepiran, jer sam očekivao da je cijeli svijet onakav kakav je bio on. Bio je izvrstan čovjek, otac i prijatelj. Nije mi dijelio neke savjete koje bih ja sada mogao da prenesem, to, jednostavno, nije bio njegov način. On je svojim životom, odnosom dao taj savjet - kazao je Bakir Izetbegović.

Istaknuo je da se s Alijom moglo razgovarati o svemu.

- Bio je čovjek širokih interesiranja i ogromnog znanja. Bio je spreman da sa djetetom od sedam i 17 godina uvijek i nanovo razgovara - dodaje Izetbegović te nastavlja:

- Proveo je život boreći se za stvar islama, da se nađe prostor za vjeru i mislim da je u tome uspio. Prvo se borio da se islam vrati, mislim da je tu pobjednik. Borio se za opstanak svog naroda, bošnjačkog naroda, za opstanak zemlje.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, kazao je da je Alija Izetbegović bio, prije svega, dobar čovjek, mislilac, pisac, humanista i državnik u pravom smislu te riječi.

- Čitav život je bio borac za slobodu i cjelovitu i demokratsku BiH. Nisam sreo čovjeka s takvim stepenom pažnje i odgovornosti. Svima bih preporučio da čitamo djela Alije Izetbegovića, jer ćemo u njima naći intelektualnu dubinu i odgovore za današnja pitanja - rekao je Džaferović.

Dodao je da se Alija uvijek borio za demokratsku državu, u kojoj će svima biti ugodno.

- Uvijek je davao državi prednost nasuprot pojedinačnim interesima. Danas se redovno zapitam kako bi Alija postupio u određenoj situaciji - rekao je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.