OBILJEŽAVANJE

Žiško: Alija je nagrade i priznanja dobijao od SAD, Evrope, Azije i Afrike

Svečana akademija se održava u Narodnom pozorištu

Narodno pozorište. M. Kadrić

Piše: D. B. / Avaz.ba

19.10.2019

Svečana akademija - Avaz
Svečana akademija u Narodnom pozorištu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Himnom BiH otvorena je svečana akademija povodom 16. godišnjice smrti prvog predsjednika nezavisne BiH Alije Izetbegovića.

Prisutnima se prvi obratio Adnan Žiška, direktor muzeja Alija Izetbegović. 

- On je nagrade i priznanja dobijao od SAD, Evrope, Azije i Afrike. BiH je mala zemlja sa malobrojnom populacijom, međutim kada pogledamo malo bolje vidimo imena stotinu ulica, velikog lidera koji je našu BiH učinio većom i značajnijom - kazao je Žiško.

Glumas Emir Hadžihafizbegović također se obratio prisutnim, kazavši da ga je obuzela trema kada je izašao sada da priča o predsjedniku Aliji Izetbegoviću. 

- Jako sam ga volio ali mislim da neće biti preteciozno da kažem da je i on meme volio. Jednom prilikom bili smo u helikopteru. Treba jedna vremenska distanca da shvatite kakva je privilegija poznavati takvog čovjeka. Bio je jednom na mojoj predstavi u ovoj sali. Ja sam ga pozvao i došao je sa članovima svoje porodice. Završena predstava, čestitao je meni i ekipi i ja sam krenuo za Zagreb. U 2 sata mi zvoni telefon i kaže nešto razmišljam o predstavi i najtragičniji ti je lik ona sekretarica u predstavi - pričao je svoje uspomene Hadžihafizbegović.

Akademiji prisustvuju mnoge ličnosti iz svijeta politike, glume te mnogi prijatelji i porodica. Sin Bakir Izetbegović na ovu svečanu akademiju stigao je sa suprugom Sebijom Izetbegović. 

Akademiji, pored ostalog, prisustvuje i član predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, te druge poznate ličnosti. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.