BANJA LUKA Počasni predsjednik PDP-a oštro o članu Predsjedništva BiH

Ivanić: Dodik je pokazao nemoć, nema nijedan rezultat u Predsjedništvu BiH

Avaz.ba
20.10.2019 13:14

Ivanić: Pozvao Dodika da preispita šta mu se događa

Foto: Avaz

Milorad Dodik za godinu u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine ništa nije uspio da napravi i stoga svjesno izmišlja sukobe s opozicijom, pokušavajući ih optužiti za svoje neuspjehe, rekao je danas počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić.

Tvrdi da Dodik nije uradio ništa od onoga što je obećavao.

- Nema zastave Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, a Dodik je to bombastično najavljivao. Nismo imali nijednu sjednicu putem videolinka, a i to je Dodik najavljivao. Nema ni zahtjeva da se ukine Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ili Oružane snage BiH, iako je Dodik i to najavio, a ništa nije realizirao – rekao je Ivanić.

Dodikova najveća nemoć se, kaže, iskazuje u neformiranju Vijeća ministara, jer to nije u stanju, nema snagu i moć. 

Ivanić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci predočio i dokumenta iz kojih se vidi, kako je rekao, da je Savez nezavisnih socijaldemokrata iza sebe ostavio odluku da BiH uđe u MAP te nekadašnji dokument Predsjedništva BiH u kojem se navodi da žele da BiH postane punopravna članica NATO saveza.

Tvrdi da se u Strategiji vanjske politike, koja je usvojena u Ivanićevom mandatu u Predsjedništvu BiH, nigdje ne spominje članstvo u NATO-u, već se upotrebljava termin "saradnja s NATO-om".

- Dodik u toj svojoj potpunoj političkoj impotenciji pokušava da traži odgovornost na nekom drugom mjestu, pa i tamo gdje ona ne postoji – kazao je Ivanić.

Pozvao je Dodika da razmisli zašto mu se to događa, a ne da odgovornost širi na drugu stranu. 

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak rekao je, također, da su Dodik i SNSD za godinu rada u Sarajevu "uspjeli" samo da postave Nebojšu Radmanovića i Nikolu Špirića u fotelje u Parlamentu BiH.

- Dodik od 1. septembra, nakon moje izjave, nije više rekao da će ukinuti UIO, Oružane snage niti zabraniti rad SIPA-e i OSA-e u RS – tvrdi Crnadak.

Dodaje da te mjere Dodik neće navesti ni u dokumentu za najavljenju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS u vezi s ranije usvojenom deklaracijom SDA.

Crnadak je 1. septembra rekao da bi srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik mogao dovesti BiH na rub rata i ugroziti opstanak RS ukoliko bude insistirao na ukidanju državnih odbrambenih, poreznih i pravosudnih institucija.

NA VRH