AKTUELNO

Ramić: Iznaći adekvatan sistem zaštite stranih i domaćih investitora

Na skup dolaze eminentni stručnjaci iz oblasti arbitraže, koncesija i FIDIC-a

Armela Ramić. Fena

Fena

20.10.2019

Peti sarajevski dani arbitraže, koje Udruženje "Arbitri“ organizira 24. oktobra, bit će fokusirani na pitanja dodjele koncesionih ugovora u BiH te FIDIC općih uvjeta ugovora. 

Na konferenciju, kazala je advokat i suosnivač Udruženja "Arbitri“ Armela Ramić, dolaze eminentni stručnjaci iz oblasti arbitraže, koncesija i FIDIC-a.

- Učesnici će biti iz cijele BiH i Evrope, a osim kolega advokata i pravnika, i poslovna zajednica pozvana je da učestvuje na ovoj konferenciji s obzirom na to da su teme koje su ove godine u fokusu, od izuzetne važnosti za poslovnu zajednicu, a pogotovo za bh. kompanije - navela je Ramić.

Tema ovogodišnje konferencije odnosi se na raznolikost u međunarodnoj trgovačkoj arbitraži, a tri odvojena panela posvećena su pitanjima koncesija, infrastrukturnih projekata, odnosno građevinskih ugovora, FIDIC-a. Izlaganja i diskusije u tom kontekstu i pitanja rješavanja sporova u međunarodnim arbitražnim postupcima bit će prožeta i osvrtom na pitanje ostvarivanja ravnopravnosti i jednake zastupljenosti žena u arbitražnim panelima.

- Sve teme ove godine, kao i prethodnih, kad je riječ o Udruženju "Arbitri", pomno su birane i u skladu s iskazanim interesima poslovne zajednice. Primijetili smo u svojoj praksi da su ogromni problemi stranih investitora kad je riječ o koncesijama s obzirom na izuzetno složen birokratski aparat i kompleksan zakonodavni okvir. Ono što je nas ponukalo jeste da iznađemo adekvatan sistem zaštite stranih i domaćih investitora. Na konferenciju dovodimo najveće stručnjake iz ove oblasti, koji nam mogu dati odgovore i prenijeti svoja najbolja iskustva u BiH - istaknula je Ramić.


Kad je riječ o karakteristikama FIDIC-a, prema njenim riječima, veoma je bitno o tome informirati poslovnu, odnosno pravnu zajednicu. Inače, pojam FIDIC u javnosti je najprepoznatljiviji kroz skup dostupnih općih uvjeta ugovora u vezi s građenjem.

- U našoj praksi primjetan je porast ugovaranja FIDIC općih uvjeta ugovora u međunarodnim građevinskim i inžinjerskim projektima te u okviru projekata finansiranih zajmovima međunarodnih finansijskih organizacija (razvojnih banaka). Investitori u BiH često se suočavaju sa zahtjevima za direktnu isplatu od podizvođača kojima izvođači nisu izvršili uplatu. To stvara dodatni teret za investitore, ali istovremeno ukazuje na potrebu za adekvatnom zaštitom podizvođača, a samim tim i svih učesnika u takvom projektu – naglasila je Ramić.

Dodala je da razvoj znanja o upravljanju FIDIC-ovim uvjetima ugovora, standardnih ugovornih rješenja i praksi nije okončan i predstavlja daljnji izazov svim učesnicima građevinskih projekata, počevši od postupka nabavke do završetka gradnje i upravljanja izgrađenim građevinama. Bitno je napomenuti i da FIDIC-ovi opći uvjeti uvode dodatnu instancu za brzo i efikasno rješavanje sporova – Vijeće za rješavanje sporova, odnosno "Dispute Adjudication Board" (DAB).

- Svjedoci smo da BiH dobiva novu infrastrukturu, grade se putevi i autoputevi, pa je bitno educirati i upoznati naše građevinske kompanije kako se upotrebljava FIDIC, zašto je on koristan, na koji način se efikasno štite domaći podizvođači u velikim građevinskim ugovorima... - navela je Ramić za Fenu.

Partneri konferencije uključuju vodeća svjetska i domaća imena, i to advokatsku kancelariju "Baker & McKenzie", Privrednu komoru FBiH, Vijeće stranih investitora (FIC), konsultantsku kuću "Alvarez & Marsal", vodeću bosanskohercegovačku kancelariju "Marić & Co.", advokatsku kancelariju "Sead Miljković", advokatsku kancelariju "Dina Duraković", advokatsku kancelariju "Emir Sudžuka" iz Sarajeva, advokatsku kancelariju "Nikčević & Kapor" te društvo "Eastern Mining" d.o.o., regionalnu arbitražnu instituciju "Ljubljana Arbitration Center", Njemačku razvojnu agenciju GIZ i "Poslovne novine".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.