PROZOR-RAMA

Doktori medicine i stomatologije stupili u generalni štrajk

Već ranije kolektivni ugovor prekršen pri isplati plaće za maj

Štrajk ljekara u Prozor-Rami. Avaz

Srna

21.10.2019

Doktori medicine i stomatologije u Prozor-Rami stupili su u generalni štrajk zbog, kako tvrde, kršenja odredaba kolektivnog ugovora.

Plaća za septembar isplaćena je po obračunu koji je bio na snazi prije sadašnjeg kolektivnog ugovora, naveli su iz Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Već ranije je kolektivni ugovor prekršen pri isplati plaće za maj, ali zbog obećanja da će dobiti naknadno isplatu razlike plaće za taj mjesec, doktori tada nisu stupili u štrajk. Umjesto isplate razlike plaće za maj, kolektivni ugovor je sada opet prekršen. Obećanjima više ne vjerujemo i odlučili smo da stupimo u generalni štrajk - poručili su ljekari iz Prozor-Rame.

Zbrinjavat će se samo hitna stanja koja ugrožavaju pacijenta, a sve ostalo će čekati ispunjenje njihovog, kako kažu, jedinog zahtjeva, a to je poštivanje kolektivnog ugovora. 

- Doktori u Prozor-Rami imaju isti opis poslova kao kolege u drugim domovima zdravlja i zato očekuju da budu jednako i plaćeni - navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.