SUDBINE Decenije borbe Goraždanke Ines Ribić za istinu

Otac Ibrahim odveden u logor, majka Slavica ubijena ispred kuće, a djeca morala promijeniti imena da bi spasila živote

Trojica vojnika došla pred kuću, popila kafu i Ibrahima odvela u logor, a majka ubijena ispred kuće

A. Bajramović
21.10.2019 21:49

Slavica i Ibrahim Ribić u vrijeme sreće

Foto: Avaz

Kuća porodice Ribić na ulazu u industrijsku zonu „Pobjeda“ u Goraždu i danas je pusta.

Posljednji put

Pomalo sablasno zdanje svjedoči o tragediji   razorene porodice i vapi za istinom koja i 27 godina poslije ostaje skrivena. Početkom agresije porodica je ostala u dijelu grada kojeg je kontrolirao SDS. Ibrahim i Slavica Ribić s djecom su izbjegli  u Goražde, ali su se, na nagovor djeda Ilije, vratili u svoj dom. I  počela je tragedija.

- Deda je poslao nekog čovjeka po nas, rekao je da ima papire da nas izvede vani. Pa smo se vratili  – sjeća se Goraždanka Ines Ribić, Ibrahimova i Slavicina kćerka, koja živi u SAD.

Sjeća se i da su po povratku stavljeni u kućni pritvor, a Ibrahimu, poznatom goraždanskom taksisti, oduzet je automobil.

- Onda su došla trojica vojnika. Popili su kafu i odveli oca. Pustili su nas i da se pozdravimo. Nikad ga više nismo ni vidjeli  - kaže Ribić.

Ibrahim je najprije bio zatočen u logoru u nekadašnjoj školi u Podhranjenu. U porukama, a koje Ines i danas čuva, pisao je da je dobro, da mu pošalju cigarete... Posljednji put je viđen 12. juna 1992. na Sokocu. Onda je u julu Slavica pogođena ispred kuće.

  • Ribić:  Dala imena ubica
    Ribić: Dala imena ubica Foto: Avaz

Srpski konvoj

Djeca su  ostala sama. Prebačena su kod djedove familije u naselje Površnica.

- Odatle smo uspjeli izaći u srpskom konvoju. Morali smo promijeniti imena. Anesa je postala Ana, Emina je dobila ime Mira, a nana Esma Mara - objašnjava Ines.

Preko Srbije i Turske Ines i njene sestre stigle su do SAD, gdje i danas žive, čekajući istinu o lokaciji koja krije posmrtne ostatke njihovog oca i kažnjavanje zločinaca koji su krivi za smrt njihovih roditelja.

Zločinac je i onaj koji šuti

I poslije 27 godina kćerke Ibrahima Ribića čekaju istinu.

- Taj slučaj stoji. Da nemaju svjedoke, čovjek bi nekako shvatio. Ali, postoje svjedoci, svako ime sam im dala. Za mene je zločinac i onaj koji šuti i ništa ne radi - ističe Ines Ribić.

Komentari

NA VRH