TUZLA Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju BiH

Na Kongresu nefrologa BiH 150 učesnika

Poseban akcent stavljen je na poboljšanje kadaverične transplantacije u BiH

A. J. / Avaz.ba
21.10.2019 12:56

Sa skupa: Dodijeljene i zahvalnice

Foto: Avaz

Peti kongres nefrologa BiH s međunarodnim učešćem uspješno je održan u Tuzli, u organizaciji Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju BiH.

Ovom značajnom naučnom skupu prisustvovalo je 150 učesnika iz BiH, regiona i Evrope.

Predavanja su održali 40 pozvanih predavača, istaknutih nefrologa, a teme predavanja bile su transplantacija bubrega, novine u liječenju bubrežnih oboljenja, te značaj doniranja organa.

Poseban akcent stavljen je na poboljšanje kadaverične transplantacije u BiH, s obzirom na to da se bilježi značajan porast oboljelih, među kojima je veliki broj mladih osoba. Doniranjem organa bolesnik se spašava od doživotnih i mučnih dijaliza, te se znatno popravlja kvalitet života cijele porodice.

U sklopu Kongresa održana je i posebna sesija u okviru koje su mladi nefrolozi održali prezentacije s prikazom slučaja. Kongres nefrologa BiH svake godine poseban značaj pridaje mladim nefrolozima, kojima se pruža prilika da zajedno sa starijim kolegama diskutiraju, analiziraju i daju zaključke.

Zatvaranje Kongresa obilježeno je dodjelom posebnih zahvalnica, kao priznanje za doprinos u razvoju nefrologije u regionu.

Zahvalnice su dodijeljene prof. dr. Sanjinu Račkinu iz Rijeke (Hrvatska), prof. dr. Enisi Mešić iz UKC Tuzla (BiH) te prof. dr. Halimi Resić (UNDT i Donorska mreža BiH).

Posebna zahvalnica dodijeljena je i predsjedniku Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislavu Žuljeviću kao izraz poštovanja i zahvalnosti na izrazito uspješnoj saradnji i kontinuiranom radu u korist bubrežnih bolesnika.  

Organizatori su na zatvaranju Kongresa izrazili ponos da je BiH i ove godine bila domaćin susreta stručnjaka iz regiona i Evrope, te obećali istrajnost u budućem radu, kako bi se stvorili što bolji uvjeti za liječenje bubrežnih bolesnika. Također su ukazali na nedovoljan broj transplantacija organa u BiH, kao i činjenicu da su dijalizni centri nedovoljno kapacitirani za sve veći broj oboljelih.

NA VRH