SREBRENICA

Počela reekshumacija 49 identificiranih tijela

Kod 11 ukopanih žrtava genocida drugi put je vršena reekshumacija

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

21.10.2019

S današnje reekshumacije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Pod nadzorom Suda i Tužilaštva BiH, radnici JP „Komemorativni centar“ Tuzla i ekspertni tim Podrinjsko-identifikacijskog projekta (PIP) i Instituta za traženje nestalih BiH, danas su u Memorijalnom centru Potočari počeli reekshumaciju (dopuna) 49 ranije ukopanih identificiranih nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava genocida.

Kako su nam kazali iz Instituta za traženje nestalih, u dosadašnjih 12 reekshumacija kompletirana su  754 tijela, dok se u PIP-u nalazi još 710 posmrtnih ostataka koji čekaju identifikaciju i saglasnost porodica za kompletiranje tijela.

Dodaju da je na raznim mezarlucima, gdje su po želji rodbine ukopana identificirana tijela, u Srebrenici do sada reekshumirano sedam skeleta. Kod 11 ukopanih žrtava genocida drugi put je vršena reekshumacija. Na reekshumacijama prisustvuju i porodice žrtava.

Iz PIP-a obavještavaju porodice žrtava koje su u posljednje vrijeme promijenile adresu stanovanja ili brojeve telefona da to prijave ovoj instituciji da bi ih mogli obavijestiti o identifikaciji njihovih najmilijih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.