SARADNJE

Nastavak unapređenja rada na predmetima ratnih zločina uz podršku EU

Evropska unija je 4. oktobra ove godine odobrila dodatnih 1,4 miliona eura pomoći za rješavanje predmeta ratnih zločina

VSTV: Uspostavljena je centralizovana baza e-podataka i dokaza u predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu BiH. Arhiv

Fena

21.10.2019

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) nastavlja unapređenje rada na predmetima ratnih zločina uz podršku Evropske unije (EU). 

Podržavajući jačanje vladavine prava, kvalitete i integriteta pravosuđa u Bosni i Hercegovini, počevši od 2014. godine, kroz državne pakete pomoći IPA 2012./2013., Evropska unija alocirala je pravosudnim institucijama sredstva u iznosu od 14,8 miliona eura, sistematski fokusirajući implementaciju mjera unaprjeđenja efikasnosti procesuiranja predmeta ratnih zločina, podsjećaju iz VSTV-a.

Druga faza podrške Evropske unije IPA 2013 implementirane kroz projekt "Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“ okončana je 6. oktobra ove godine.

Usaglašavajući cilj podrške s realizacijom mjera propisanih Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina te finansirajući rad 21 nosioca pravosudne funkcije i 114 pozicija stručnog osoblja, u iznosu od 7,4 miliona EUR, drugom fazom podrške, značajno su unaprijeđeni ljudski i materijalni kapaciteti u ukupno 23 pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini.

Pored navedenog, korisnici podrške EU bili su Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i Ministarstvo pravde BiH. Implementacija projekta rezultirala je značajnim unapređenjem efikasnosti procesuiranja predmeta ratnih zločina u tužilaštvima u BiH, ostvarujući time temeljni projektni cilj u zadovoljavajućoj vrijednosti.

Sukladno zakonskim nadležnostima, projektna komponenta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH pružala je stručnu i administrativnu podršku Nadzornom tijelu za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina (Nadzorno tijelo), kao i tehničku podršku pravosudnim institucijama u koordinaciji svih projektnih aktivnosti i praćenju rada na predmetima ratnih zločina.

Kontinuiranim nadzorom VSTV-a BiH nad efikasnošću procesuiranja predmeta ratnih zločina i implementiranim sistemskim mjerama unapređenja, broj neriješenih predmeta ratnih zločina u tužilaštvima u Bosni i Hercegovini značajno je smanjen u prethodnom periodu. Također, aktivnostima VSTV-a BiH na organizaciji i održavanju redovnih profesionalnih skupova u formi okruglog stola, unaprijeđene su vještine i stručna znanja preko 300 sudija, tužilaca i advokata.

Uz podršku projektnog tima VSTV-a BiH, Nadzorno tijelo je implementiralo, odnosno započelo s implementacijom niza mjera usmjerenih ka unaprjeđenju realizacije ciljeva Državne strategije.

- Uspostavljena je centralizirana baza e-podataka i dokaza u predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu BiH, poduzete su mjere harmonizacije sudske prakse u predmetima ratnih zločina u okviru Panela za ujednačavanje sudske prakse u krivičnoj oblasti, te je započeto sa unapređenjem funkcioniranja regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina. Također, adekvatnom raspodjelom, unaprijeđena je prohodnost mehanizma prenošenja predmeta ratnih zločina između nivoa pravosuđa u BiH kao jednog od strateških ciljeva - navodi se u saopćenju VSTV-a. 

Potvrđujući svoju poziciju ključnog partnera pravosuđa Bosne i Hercegovine, Evropska unija je 4. oktobra ove godine odobrila dodatnih 1,4 miliona eura pomoći za rješavanje predmeta ratnih zločina.

- Dodatna sredstva, planirana za implementaciju u periodu 2019/2020. godina usmjerena su ka daljem unapređenju procesuiranja predmeta ratnih zločina, kako kroz jačanje ljudskih resursa, tako i kroz podršku u radu Nadzornog tijela u daljem monitoringu i koordinaciji aktivnosti na implementaciji Strategije za ratne zločine - saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.