BIHAĆ Dan na Vučjaku košta 4.500 maraka

Burno na sjednici Operativne grupe: Voda se ukida, a količine hrane smanjuju, šta će biti s migrantima

Predstavnici Vijeća ministara BiH ne prisustvuju sastanku

Sl. M. / Avaz.ba
21.10.2019 15:27

Migranti u Vučjaku

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Bihaću zasjeda Operativna grupa za upravljanje migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu. Kako prenosi portal Bišćani, na sjednici bi trebao biti riješen status Vučjaka, Bire i Mirala. 

Predsjednik Crvenog križa USK Husein Kličić tražio je da volontere osiguravaju pripadnici policije za vrijeme podjele obroka. U protivnom će, kako je najavio, obustaviti isporuku hrane. Istaknuto je i kako Crveni križ nema više kapacitete za podjelu dva obroka dnevno te kako dan na Vučjaku košta 4.500 maraka. 

Imamo još da dijelimo jedan obrok, i to dvije konzerve i pola kg hljeba - kazao je Kličić u svom obraćanju.

  • CK će dijeliti jedan obrok
    CK će dijeliti jedan obrok Foto: (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Gradonačenik Bihaća Šuhret Fazlić jutros je za "Avaz" potvrdio da će biti obustavljeno dopremanje vode i odvoz smeća u Vučjaku, navodeći kako je javna preduzeća već upoznao s činjenicom da Grad više neće plaćati te usluge. 

- Nema više finoće, Grad Bihać više neće potrošiti nijednu marku na Vučjak. Oko toga nema pogađanja. U ovoj državi očito se jedino takav jezik razumije - rekao je Fazlić, između ostalog, na sjednici Operativne grupe. 

  • Legitimirano 36.320 migranata
    Legitimirano 36.320 migranata Foto: (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Prema riječima komesara MUP-a USK Muje Koričića, MUP je od januara do septembra 2019. godine na prostoru ovog kantona legitimirao 36.320 migranata.

- Migranti su u ovom periodu napravili 168 krivičnih djela, 158 prekršaja i našli se u 690 incidentnih situacija. Ako se mi pitamo, Bira i Miral moraju ići van naseljenih mjesta - rekao je komesar Koričić, prenosi Bišćani.ba.

Predstavnici Vijeća ministara BiH ne prisustvuju sastanku Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom u USK.

Komentari

NA VRH