BIHAĆ

Civilna zaštita USK će osigurati vodu za migrante na Vučjaku

Ovoj odluci prethodila je odluka gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da novcem iz gradskog budžeta prestane finansirati opsluživanje potreba privremenog prihvatnog centra

Sa sjednice Operativne grupe. Fena

Fena

21.10.2019

Kantonalna uprava civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) finansirat će do kraja godine snabdijevanje pitkom vodom i odvoz smeća iz privremenog prihvatnog centra na Vučjaku kod Bihaća, potvrđeno je na današnjem sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u ovom kantonu.

- Svjesni težine situacije, finansirat ćemo snabdijevanje pitkom vodom i odvoz smeća iz kampa na Vučjaku do kraja godine. Očekujemo zahtjev iz Gradske uprave Bihaća i, bez obzira na potrebni iznos, na raspolaganju smo u punom kapacitetu - rekao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite USK Dževad Livaković.

Ovoj odluci prethodila je odluka gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da novcem iz gradskog budžeta prestane finansirati opsluživanje potreba privremenog prihvatnog centra na Vučjaku.

- Samo ponavljam ono što sam više puta rekao, mi ne možemo sami brinuti o tim ljudima. Budžetom građana Bihaća upravlja gradonačelnik i ja smatram da više ne možemo izdvajati sredstva za potrebe kampa. Dvije godine se sami nosimo s ovim problemom, a neprestano od svih drugih dobivamo samo lekcije o humanosti. Ukoliko neko ima adekvatno rješenje i novac, dobrodošao je - konstatirao je gradonačelnik Fazlić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK prezentiralo je i precizne podatke o trenutnoj sigurnosnoj situaciji, s naglaskom da su samo u ovoj godini na području Kantona evidentirani 36.323 migranta i izbjeglice.

- Migranti su u prvih devet mjeseci ove godine počinili 168 krivičnih djela. Evidentirali smo i oko 300 narušavanja javnog reda i mira te 690 incidentnih situacija. Od 36.323 evidentirana migranta na području Kantona samo u ovoj godini više od 17.000 ih je ovamo došlo Talgo vozom ''Željeznica Federacije BiH''. Uprkos tome svemu, policijski službenici nadljudskim naporima i dalje u potpunosti kontroliraju sigurnosni aspekt ove situacije - naglasio je kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić.

Zbog ovih podataka, s današnjeg sastanka ponovo je upućen apel ''Željeznicama Federacije BiH'' i federalnom premijeru Fadilu Novaliću da barem privremeno suspendiraju vozne linije Sarajevo - Bihać i Tuzla - Bihać.

Među zaključcima Operativne grupe i ovaj put se izdvaja onaj o neophodnosti zatvaranja privremenih centara Bira i Miral, odnosno izmještanja ovih ljudi izvan gradskih naseljenih područja. Također, lokacija Medeno polje još jednom je apostrofirana kao vjerovatno jedino moguće rješenje problema, odnosno formiranje adekvatnog kampa u koji će biti izmještena većina migranata koji trenutno borave u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.