REAKCIJE

Oglasio se Vjekoslav Bevanda: HDZ ničim ne uvjetuje formiranje vlasti

Mnogi projekti su u zastoju jer nije formirana vlast na razini BiH, rekao Bevanda

Bevanda: Formirati vlast. Arhiv

Avaz.ba

21.10.2019

Vrijeme je da se prestane s optužbama i prebacivanjem krivnje jednih na druge i da konačno uradimo ono što je zakonska obaveza i za što su nam birači dali glas. Moramo formirati novo Vijeće ministara i krenuti rješavati važna pitanja kojih je svakim danom sve više. Ovakvo stanje zaustavlja reforme i prilike da BiH ostvari napredak u približavanju Europskoj uniji, kazao je Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora.

- Mnogi projekti su u zastoju jer nije formirana vlast na nivou BiH. Čekamo ratificiranje niza ugovora da bi sredstva iz kreditnih aranžmana bila operativna. Ako se budemo držali svako svojih zahtjeva i na neki način političkih ucjenjivanja, na gubitku će biti svi u BiH - poručio je ministar Bevanda.

U BiH je važno raditi više i jače na vraćanju povjerenja među narodima, što je i obaveza političkih predstavnika svih naroda. Nužan je dogovor svih strana, te postavljanje realnih ciljeva koji će biti što prije i provedivi, upozorio je ministar Bevanda.

- Imajući u vidu naša nastojanja, bilo bi dobro da sastanak HDZ-a BiH i SDA koji je zakazan za idući ponedjeljak, 28. oktobar, bude ujedno i završna faza u dogovorima oko formiranje vlasti kako bi država normalno funkcionirala i pomogla prije svega žiteljima u rješavanju njihovih životnih pitanja.

HDZ BiH ničim nije uvjetovao formiranje vlasti, osim poštivanjem Ustava i zakona, ali smo uvijek otvoreni u svojom kritikama zbog nedorečenosti i manjkavosti Izbornog zakona BiH i nedostatka volje da se kreiraju nova rješenja kojima će se poštivati potrebe svih naroda u BiH. Nadam se da će se ovom pitanju posvetiti pažnja ne samo na ovom stranačkom sastanku nego uopće u političkom životu BiH - zaključio je Bevanda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.